26. 2. 2008

V Elektrárně Dětmarovice finišují přípravy na generální opravu

Ostrava, 26. 2. 2008 - Ve dnech od 4. dubna do 8. srpna 2008 proběhne v Elektrárně Dětmarovice plánovaná generální oprava třetího výrobního bloku. Cílem je zlepšení kondice bloku a spalovacího procesu, zvýšení jeho účinnosti a snížení množství emisí při stejném množství vyrobené energie. Rozsáhlá investiční akce tak pomůže minimalizovat ekologické dopady výroby na životní prostředí. Celkové investiční a provozní náklady dosáhnou výše téměř 500 milionů korun.

Generální opravy jednotlivých bloků se provádí v intervalech deseti let. Poslední generální oprava proběhla v roce 2006 na výrobním bloku číslo 4.

„Nosnými akcemi generální opravy bloku je celková revize turbíny, rekonstrukce elektrostatických odlučovačů a výstupní části absorbéru odsíření č. 2, který je v dvoublokovém uspořádání “, uvedl Dušan Timko, ředitel elektrárny. Na turbíně bloku se provede rekonstrukce systému řízení turbíny a oprava generátoru. „V současné době probíhá kontrola vybraných dodavatelů, probíhají přejímky náhradních dílů, které musejí splňovat přísná kriteria na kvalitu materiálu i funkčnost “, dodává Dušan Timko.

Současně, ale podstatně kratší dobu, bude probíhat běžná oprava bloku č. 4, které probíhají v intervalech dvou let s cílem zajištění co nejspolehlivějšího provozu. „Nosnými akcemi v rámci běžných oprav bloků jsou opravy prováděné na odsíření, kontrola generátorů, revize práškových hořáků, kontroly stavu nátěrového systému vnitřní části potrubí chladícího řadu a garanční prohlídky nátěrů pláště chladících věží“, upřesnil Dušan Timko.

Plánované odstávky, generální opravy apod. jsou plánovány zejména na jarní a letní měsíce, kdy je u nás stále nižší spotřeba elektřiny ve srovnání se zimními měsíci.

Elektřinu nelze skladovat, tzn., že musí být neustále v provozu na straně výroby takový počet elektráren, který je schopen uspokojit aktuální poptávku po elektřině u zákazníků. Zejména v letních měsících tedy jejich absence výroby není znát tak “citelně“ jako v zimním období, kdy je spotřeby elektřiny zhruba o 30% vyšší.

V Elektrárně Dětmarovice, která je řešena v tzv. blokovém uspořádání, jsou instalovány 4 samostatné výrobní bloky, každý o elektrickém výkonu 200 MW. Kromě výroby elektrické energie zajišťuje elektrárna Dětmarovice i významné dodávky tepla. Společná výroba elektrické energie a tepla v jednom cyklu (tzv. kogenerace) snižuje spotřebu paliva na vyrobenou jednotku energie a významně tak šetří životní prostředí. Ekologický program Elektrárny Dětmarovice byl v roce 1994 zahájen výstavbou zařízení na snížení obsahu dusíku ve spalinách (opatření DENOx). Nejvýznamnější ekologickou akcí se stala výstavba odsiřovacího zařízení. Pro odsíření byla zvolena metoda mokré vápencové vypírky s přibližně 90% účinností. Veškeré spaliny Elektrárny Dětmarovice jsou od roku 1998 odsířeny, zbaveny podstatného množství oxidů dusíku a popílku.

Elektrárna Dětmarovice se po rozsáhlých investičních ekologických stavbách, které přesáhly částku 2 miliard Kč, řadí mezi velké výrobní závody na Moravě s minimálními dopady na životní prostředí.