26. 2. 2014

V Havířově dnes byla otevřena nová veřejná dobíjecí stanice elektromobilů. Město získalo i elektromobil

Havířov se dnes připojil k projektu Elektromobilita ČEZ. Cílem projektu je podpořit rozvoj tohoto způsobu dopravy v České republice. Na elektromobilitu přitom sází hlavně města na severu Moravy. Dnešní slavnostní podepsání memoranda o spolupráci doprovázelo předání veřejné dobíjecí stanice u budovy magistrátu spojené s předáním elektromobilu Peugeot iOn zástupcům Magistrátu města Havířov.

 „Pro náš region je rozvoj elektromobility významný hlavně z hlediska nižšího znečištění ovzduší. Proto jsme se jako město připojili k projektu Elektromobilita ČEZ. Chceme občanům ukázat, že do města může být elektromobil ideálním vozem,“ říká Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu. Potvrzuje tím myšlenku rozvoje elektromobility nejen v samotném Havířově, ale v celém Moravskoslezském kraji – rozvoj elektromobility a její popularizace jak mezi domácnostmi, tak podniky, by mohly přinést výrazné zlepšení stavu ovzduší v regionu. „Jsme rádi, že se Havířov stává naším partnerem v projektu Elektromobilita ČEZ. Jedná se o 11. největší město v ČR, které se navíc velmi angažuje v aktivitách směřujících ke zlepšení kvality ovzduší. Město si vyzkouší provoz elektromobilu a věříme, že to přispěje k další propagaci elektromobility jako čisté dopravy nejen na úrovni města a nejbližšího okolí. Věříme také, že v regionu v brzké době navážeme na rozšiřování elektromobility dalšími konkrétními kroky, které jsou aktuálně v přípravě,“ dodává Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. Díky nově navázané spolupráci Skupiny ČEZ s městem Havířov je ode dneška v provozu i veřejná dobíjecí stanice elektromobilů, která stojí hned vedle budovy havířovského magistrátu v ulici Jana Švermy. Zde mohou elektromobilisté pohodlně načerpat energii pro další cestování.  

V Moravskoslezském kraji tak ode dneška jezdí již šest elektromobilů v barvách projektu Elektromobilita ČEZ. Kromě města Havířov je využívá město Ostrava, Krajský úřad Moravskoslezského kraje a ČEZ Měření. Majitelé elektromobilů najdou v Moravskoslezském kraji již čtyři veřejné dobíjecí stanice elektromobilů, a to v Ostravě a Havířově. Další jsou připravovány.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice více než 35 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové či ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců. Aktuální mapa dobíjecích stanic je vždy na www.elektromobilita.cz.

V rámci pilotního projektu je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland, Tesco nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz, Nissan či Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.