22. 3. 2012

V hudební soutěži Elektrika je cool zvítězila kapela ze severních Čech

Severní Čechy - Absolutním vítězem hudební soutěže Skupiny ČEZ s názvem Elektrika je cool se stala kapela Faces are Fiction z Mostu! Zaujala porotu, ve které zasedli známí hudebníci, a získala 3 331 hlasů veřejnosti, které o vítězi rozhodly s konečnou platností. Faces are Fiction se už nemohou dočkat, až natočí vlastní videoklip. Všechny soutěžní nahrávky si můžete poslechnout na www.elektrikajecool.cz.

Porota vybrala čtyřčlennou punk-rockovou kapelu Faces are Fiction z celkem 68 přihlášených interpretů mezi TOP 10. Všech deset finalistů splnilo podmínku, aby alespoň jeden člen kapely studoval střední školu s technickým zaměřením. Veřejnost pak svým 3 331 hlasem rozhodla o absolutním vítězi, který natočí profesionální videoklip. Na druhém místě se s počtem 2 297 tisíce hlasů umístili Šroti z jižní Moravy, jako třetí skončila kapela B.U.T.T! z Moravskoslezského kraje, kterou podpořilo 1 151 fanoušků.

„Studenti technických škol v téhle soutěži předvedli, že v jejich řadách je spousta hudebních talentů! Vítězná kapela má našlápnuto na hvězdnou budoucnost a zároveň gratuluji i všem ostatním z TOP 10, kteří taky skvěle zabodovali. Jejich hudbu si fanoušci určitě najdou,“ říká Jan P. Muchow, který spolu s britskou zpěvačkou kapely Ohm Square Charlie One a Dušanem Neuwerthem z Tata Bojs zasedal v porotě.

Zpěvák skupiny Faces are Fiction Jarda Špecián s vítězstvím nepočítal: „Jsme nadšení, je to skvělý pocit. Po celou dobu hlasování jsme byli napjatí a doufali jsme radši v „nejhorší“, aby nám popřípadě „nejlepší“ udělalo radost.“

Smyslem soutěže, kterou vyhlásila Skupina ČEZ vloni v říjnu, bylo ukázat, že studenti technických škol jsou cool a mohou být inspirací i ostatním. „Studoval jsem střední průmyslovku a vím, že technické vzdělání nemusí mít k hudbě daleko. Tyhle kapely si našly vlastní cestu a krásně ji propojily s tím, co je nejvíc baví,“ komentuje Dušan Neuwerth.

Poslechněte si nahrávky začínajících kapel na www.elektrikajecool.cz. Na stránkách se také dozvíte, kdo vyhrál v hlasovací soutěži iPad, iPod nebo iPod nano.

Rozhovor s Jardou Špeciánem, zpěvákem kapely Faces are Fiction 

Jaká byla vaše reakce, když se uzavřelo hlasování?

Obrovská radost. Ke konci jsme už skoro ani nedoufali, že to vyjde. Naštěstí se ukázalo, že naše základna fanoušků dobře rozhodila sítě a pomohla nám, abychom jim věnovali super výhru v podobě videoklipu! Děkujeme jim zato!

Měli jste nějakou speciální strategii, jak oslovit co nejvíc lidí a dosáhnout nejvyššího počtu hlasů?

Během hlasování jsme měli několik vystoupení, na kterých jsme rozdávali placky, trika a plakáty ze soutěže. Ve třech školách to věděl prakticky každý.

Můžete odhadnout, kolik jste měli fanoušků před tím, než jste se přihlásili do téhle soutěže?

Kolik nových fanoušků jsme díky této soutěži získali, asi jen tak nezjistíme, ale určitě jich dost přibylo.

Máte už představu, jak bude váš videoklip vypadat? Můžete něco prozradit?

O klipu se bavíme už dávno před začátkem soutěže a máme celkem jasnou představu. Uděláme několik změn díky tomu, co nám poradili porotci na workshopu, ale jinak to už máme rozvržené.

Co plánujete do budoucna?

Plány do budoucna? Rozdat hudbu tak daleko, jak jen je v našich silách!