23. 1. 2007

V Libereckém kraji byl 22. ledna k 21. hodině odvolán stav nouze

ČEZ Distribuce, a.s. odvolala 22.1. 2007 k 21.00h stav nouze v Libereckém kraji. Situace v obou krajích na severu Čech se již plně stabilizovala.

Stav nouze v Ústeckém kraji byl již odvolán dne 21.1.2007 k 21.00 hodině.

Od čtvrtka 15.00 hodin do dnešního rána zaznamenal dispečink na severu Čech 16 poruch na vedeních velmi vysokého napětí, 180 poruch na vedeních vysokého napětí a na 1000 poruch na vedeních nízkého napětí.

V souvislosti s vichřicí evidujeme v současné době pouze 1 poruchu na vedeních nízkého napětí na Liberecku v části Hodkovic.

Energetici Skupiny ČEZ  pracovali v terénu nepřetržitě od čtvrtečního večera. V severočeském regionu se na obnovování dodávek elektřiny podílelo na 150 energetiků poruchové služby a dispečinku.

Stav nouze nadále trvá v Plzeňském a Karlovarském kraji.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!

Skupina ČEZ upozorňuje na základě varování meteorologů  na nebezpečí vzniku výrazně zvýšené poruchovosti ve dnech 23. až 25. 1. 2007.

V celém zásobovacím území Skupiny ČEZ lze v těchto dnech očekávat déšť přecházející ve sněžení s nebezpečím ledovky, je také hlášeno sněžení s větrem v nárazech do 55 km/hod. V tomto období lze vzhledem k mokrému sněhu,který bude ulpívat na stromech očekávat další nárůst poruchovosti. Kvůli velkému množství nalomených stromů vlivem nedávné vichřice je pravděpodobný dopad do energetické sítě.V horských oblastech může dojít ke vzniku kalamitní situace. Taktéž odstraňování poruch v zasněžených oblastech je časově náročnější.

Skupina ČEZ vzhledem k ohlášeným skutečnostem  opětovně posiluje operativní dispečerská a kalamitní pracoviště v jednotlivých oblastech distribučního území Skupiny ČEZ. I pro další kalamitní situaci je připraveno v pohotovosti téměř 3 000 pracovníků poruchových čet, kteří nyní měli pouhý den na odpočinek před další očekávanou kalamitou.

Soňa Hendrychová, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy