14. 11. 2007

V Libereckém kraji vyhlášen kalamitní stav pro oblast Liberec

Děčín, 14. 11. 2007 – O půlnoci byl vyhlášen kalamitní stav v Libereckém a Královehradeckém kraji. Dispečink Skupiny ČEZ eviduje v současné době na Liberecku 2 poruchy na vedení vysokého napětí, desítky poruch na vedení nízkého napětí.

Od neděle Dispečink Skupiny ČEZ eviduje v celém Libereckém kraji na 52 poruch na vedení vysokého napětí na 202 poruch na vedení nízkého napětí.

V ranních hodinách se bez proudu ocitlo Železnobrodsko, kam jsou již v tuto chvíli dodávky obnoveny. Problematičtější situace je nyní na Českodubsku, kde jsou bez elektřiny lidé v obcích Jivina, Třtí, Sedlička, Klůčky, Vlastibořice, Vrchovina, Radostín.

Nejčastější příčinou výpadku proudu jsou pády stromů či větví do vedení pod tíhou již napadaného či nově připadaného sněhu. I přes provedené průklesty které Skupina ČEZ v ochranném pásmu vedení provádí dochází k pádům vyšších stromů stojících mimo ochranné pásmo. Svojí výškou pak stromy i přes tato bezpečnostní opatření dopadají na vodiče. Případné rozšíření tohoto pásma naráží na absolutní nesouhlas ekologických aktivistů.

V terénu máme na několik desítek pracovníků poruchových čet Skupiny ČEZ, kteří se v oblasti orientují, také subdodavatelské montážní firmy. Do postižené oblasti se přesouvají také montéři z Ústí, České Lípy, Teplic či z Děčína. Všichni pracovníci se snaží obnovit dodávky elektřiny našim zákazníkům co nejdříve. Situaci ovšem komplikuje nelehký terén, do kterého jsou montéři vybaveny sněžnicemi, složitost vymezování poruch, a také přibývající sníh.

Zákazníci Skupiny ČEZ mohou v případě přerušení dodávek elektrické energie využít následujících telefonických linek:

  • Zákaznická linku Skupiny ČEZ 840 840 840
  • Poruchová linka Skupiny ČEZ 840 850 860