8. 4. 2015

V Temelíně zpřísnili tresy za alkohol

Pro tvrdší přístup k pracovníkům, kteří by chtěli vstoupit pod vlivem alkoholu do Jaderné elektrárny Temelín, se rozhodlo její vedení. Za opilého zaměstnance může dodavatelská firma zaplatit pokutu až na 120 tisíc korun. Vlastním zaměstnancům elektrárny hrozí doživotní zákaz vstupu. Takové jsou nejvyšší tresty, které mohou padnout při pozitivním testu na alkohol.

JE Temelín - kontroly

Členka ostrahy Marika Kohoutková vyzývá pracovnici vstupující do elektrárny k provedení dechové zkoušky. Tato kontrola byla stejně jako drtivá většina ostatních negativní

V Temelíně je nulová tolerance na alkohol a jiné návykové látky. Až donedávna mohla dodavatelská firma za své neukázněné zaměstnance zaplatit maximálně 25 tisíc korun. Nyní se maximální pokuta zvedá téměř pětinásobně. „Součástí posilování bezpečnosti je nejen rozšiřování bezpečnostních systémů, ale i vyšší důraz na dodržování nastavených pravidel. Smyslem přísnějších sankcí není vybrat více peněz na pokutách, ale především předejít porušení základních povinností,“ vysvětluje důvody vyšších pokut Iva Kubáňová, ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ.

Jen v loňském roce provedli v Temelíně přes deset tisíc kontrol. Pozitivních výsledků bylo pouze jedenáct. Většinou šlo o lidi, kteří pracují v Temelíně krátce a podcenili zbytkový alkohol. Průměrně je denně namátkově zkontrolováno 20-30 lidí. V období odstávek jsou kontroly četnější. Měsíčně je provedeno téměř tisíc dechových zkoušek. Kontrolováni jsou zaměstnanci elektrárny, pracovníci dodavatelů a i návštěvníci.

Pokud zaměstnanci při příchodu do práce mají podezření na zbytkový alkohol, mohou si u vstupu sami orientačně dýchnout. Taková zkouška je anonymní a bez jakýchkoli záznamů. Při pozitivním výsledku je nejlepším řešením domluva se svým vedoucím na jednodenní dovolené. Vše se pak obejde bez sankcí.

O přísném režimu se ví i v okolí elektrárny, což před časem pro ČTK glosoval starosta Temelína Petr Macháček. „Řada lidí z obce v elektrárně pracuje a vím, že si večer v hospodě raději odpustí další pivo, než aby druhý den porušili pravidla.“

Od loňského dubna umí temelínská ostraha zjistit pomocí speciálních testerů přítomnost drog v těle včetně konkrétní látky. Za rok, co kontroly probíhají, nemuselo vedení elektrárny řešit žádný případ porušení této povinnosti.

 

Jaderná elektrárna Temelínvyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 3,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.