2. 9. 2015

Velitele elektrárenských hasičů těší pololetní nula ve statistice požárů

Tušimice/Prunéřov – Profesionální hasiči z elektráren Tušimice a Prunéřov Skupiny ČEZ absolvovali během prvního pololetí letošního roku 102 výjezdy. Tušimičtí vyjížděli v 20 a prunéřovští v 82 případech. V rámci Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje (IZS) zasahovali přitom dvakrát.

hasiči - Tušimice, Prunéřov

O transportér Mercedes Sprinter se stejně jako o ostatní vozy stará garážmistr Pavel Najman.

„Oba výjezdy mimo elektrárnu mají na svém kontě prunéřovští kolegové. Jednou vyjížděli k nedaleké dopravní nehodě na silnici I/13 a podruhé k požáru travního porostu,“ říká Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov. Vzhledem k tomu, že prunéřovská dvojka prochází komplexní obnovou, mají i poměrně vysoký počet asistencí a dohledů při práci s otevřeným ohněm,“ doplnil velitel hasičů. Ostatních zásahů, spočívajících v nejrůznější technické a technologické pomoci, včetně planých poplachů bylo osmatřicet. Dvakrát pak vyjížděli poskytnout předzdravotní pomoc kvůli náhlé nevolnosti na pracovišti.

Vzhledem k tomu, že je již Elektrárna Tušimice po modernizaci, měli zde profesionální hasiči podstatně méně práce než jejich kolegové v Prunéřově. Pouze v jednom případě asistovali u prací s otevřeným ohněm, stejně tak jednou poskytovali předzdravotní pomoc při náhlé nevolnosti na pracovišti. „Technické a technologické zásahy byly čtyři, ostatní zásahy, vesměs plané poplachy nás zaměstnaly dvanáctkrát. Co je ovšem hlavní, ani jednou jsme nemuseli vyjíždět k požáru. V tomto případě mají obě elektrárny ve statistice nulu,“ dodal spokojeně Luboš Lorenz.

 Nedílnou součástí pracovních povinností hasičů byla i zvýšená kontrolní činnost. Jak v Prunéřově, tak i Tušimicích se zaměřili hlavně na kontrolu dostupnosti příjezdových komunikací k různým technologickým celkům. O všech pracích s otevřeným ohněm pak musely v předstihu vědět i požární hlídky složené ze zaměstnanců elektráren. „Toto preventivní opatření má smysl v tom, že pak o tom víme včas i my. Pokud by ovšem někdo škrtnul sirkou a elektrický protipožární systém by nám nahlásil poplach, okamžitě bychom nechali zastavit práce až do vyřešení případu,“ vysvětlil Luboš Lorenz smysl prevence. Další kontroly se pak zaměřily na veškeré kabelové kanály a kompletně celé zauhlování včetně šikmých mostů.

Samozřejmostí byla během prvního pololetí různá školení a cvičení. Některá se přitom námětově opakují, neboť se jedná o zabezpečení stěžejní technologie nezbytné pro chod elektráren. „Vzhledem k tomu, že v případě nutnosti zasahujeme i na Vltavské kaskádě, kde má Skupina ČEZ vodní elektrárny, máme za sebou i součinné cvičení ve Štěchovicích, jehož se ještě zúčastnili kolegové z Elektrárny Mělník a profesionální hasiči ze středních Čech.  Zde jsme si vyzkoušeli nejen pokládání norných stěn přes Vltavu, ale i nový transportér Mercedes Sprinter, který je vybaven právě k zásahům na vodě, a to včetně tažného zařízení pro náš motorový člun,“ uzavřel velitel elektrárenských hasičů.

Profesionální hasičské jednotky jsou začleněny do vnitřní organizační struktury Elektráren Tušimice a Elektráren Prunéřov od samého začátku. V současné době v  Elektrárnách Prunéřov působí 24 a v Tušimicích rovněž 24 hasičů. Na každé elektrárně je technik požární ochrany a obsluha ohlašovny požárů. Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách. V praxi to znamená, že ve službě jsou vždy čtyři hasiči, včetně velitele družstva. Další čtyři se pak na směny střídají v ohlašovnách požárů. Jsou to ti, kteří například již neprojdou zdravotními prověrkami a nemohou tak do terénu, ale na druhou stranu mají ještě daleko do výslužby. Jako dlouholetí praktici přitom ihned dokáží vyhodnotit vzniklou situaci a dále komunikovat se všemi během zásahu na profesionální úrovni, což je pro jednotky velkým přínosem. Všichni elektrárenští hasiči mají za sebou tvrdý výcvik, nejrůznější školení a proškolování.  Proto dokáží poskytnout předlékařskou pomoc zraněným osobám, pohybovat se ve výškách nebo zasahovat v protichemických oblecích a podobně. Do všech míst v elektrárnách se podle vzdálenosti dostanou maximálně do čtyř až pěti minut.

 V rámci uhelných elektráren Skupiny ČEZ působí jeden profesionální útvar Požární ochrany (do konce roku 2010 Hasičský záchranný sbor). Kromě elektráren Tušimice a Prunéřov, které tvoří jednu stanici, jsou další v Elektrárně Mělník a Teplárně Trmice. Hasiči z Počerad, Dětmarovic a Tisové byli vzhledem vyčlenění elektráren do samostatných akciových společností, rovněž vyčleněni do samostatných podnikových jednotek. Do celorepublikové působnosti profesionálních hasičů z elektráren spadá i Vltavská kaskáda, na níž má Skupina ČEZ vodní elektrárny.