10. 3. 2008

Více než čtvrtina odběrných míst Skupiny ČEZ je na Severní Moravě

V roce 2007 připojila společnost ČEZ Distribuce za Skupiny ČEZ v oblasti Moravy a Slezska 3 159 nových odběrných míst nízkého napětí a 80 odběrných míst vysokého napětí.

V současné době je registrováno na 963 000 odběrných míst, což představuje více než čtvrtinu všech odběrných míst Skupiny ČEZ na území České republiky.

Objem investic do staveb vyvolaných zákazníky pro všechny napěťové hladiny se každoročně zvyšuje.

V roce 2006 investovala Skupina ČEZ na Moravě 336 milionů korun, o rok později 581 milionů a pro letošní rok se počítá s takřka dvojnásobných nárůstem na 952 milionů Kč.

Z tohoto objemu investic směřovalo do oblasti nízkého napětí, tedy maloodběru, v roce 2006 19 milionů korun, v loňském roce na 50 milionů korun a pro rok 2008 se počítá s investicemi ve výši 60 milionů.

„Pro letošní rok registrujeme největší požadavky na připojení ve městě Frýdku-Místku a podbeskydských obcích Čeladná a Ostravice. V samotném Frýdku je to na 500 odběrných míst, stejný počet je v Místku. V Čeladné, která se díky golfovému areálu stává rezidenční lokalitou, se letos připojí 70 apartmá“, uvedl Bohumil Vinkler, vedoucí odboru Poskytování sítí Morava, společnosti ČEZ Distribuce ze Skupiny ČEZ.

A dodává: „V minulých letech to bylo řádově sto připojení. Stavební boom se přenáší do nedaleké Ostravice, kde má být v nejbližších dvou letech postaveno na jeden tisíc nových bytů.“ Tyto požadavky na bytovou zástavbu jsou vyvolány vznikem průmyslové zóny Nošovice, kde automobilka Hunday a následně vzniklé subdodavatelské subjekty vytvářejí stovky nových pracovních míst.

Druhým významným stavebním centrem v distribuční oblasti Morava je po Frýdecko-Místecku město Olomouc a jeho bezprostřední hanácké okolí. „Jde o požadavky desítek nových odběrních míst v samotné Olomouci – čtvť Hejčín, projekt tzv. Pražské ulice., dále blízké Nemilany, Charváty a Příkazy. Stavebně nejatraktivnější zůstává lokalita sv. Kopečka s centry Dolany a Velkým Týncem“, upřesnil Bohumil Vinkler.

V centrálním ostravském městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz letos pokračuje 2. etapou investice ve výši 7,5 mil. Kč, která umožní napojení administrativně hotelového komplexu The Orchard na Hornopolní ulici v bezprostřední blízkostí dálničního přivaděče na D47 – po dokončení na D1. Vloni, v rámci 1. etapy, byl připojen první administrativní objekt, letošní investice umožní připojení luxusního hotelu se 185 pokoji, který se stane součástí řetězce „Park Inn“, do něhož patří na tři stovky hotelů ve 47 zemích světa. V ČR je zatím pouze jeden v Praze.

Místa tradiční hromadné výstavby na Ostravsku a Karvinsku, kde docházelo v minulých letech k potřebě stovek nových odběrných míst – Plesná, Krásné Pole, Dolní Datyně a okolí Havířova vůbec – jsou v podstatě zastavěna, požadavky na nová hromadná připojení tak vzniknou v roce 2009 v souvislosti s výstavbou ostravské Nové Karoliny, která se má stavební investicí přesahující pět miliard korun stát novým moderním centrem moravskoslezské metropole.

Z elektroenergetických staveb, které se vynutily potřeby zákazníků požadující připojení dalších odběrných míst je nejvýznamnější Rozvodna Rudná 110/22/10 kV v jižní části Ostravy, která si vyžádá investice o celkovém objemu 142 milionů korun, z toho se pro letošní rok počítá se 136 miliony. Dalších více než 16 milionů korun si vyžádá vybudování spínací stanice v jihovýchodním rohu nošovické průmyslové zóny, která umožní napojení dalších subdodavatelů automobilky Hyundai.

V letošním roce investuje ČEZ na Moravě i do staveb, které nejsou vyvolány zákazníkem. Do oprav stávajícího vedení je to 28 milionů korun, a to především do tras směřujících do rozvoden Lískovec, Kunčice a Černá louka na Ostravsku a Frýdecko- Místecku. Záměr je jednoznačný: zvýšit spolehlivost k a přenosové schopnosti vedení. Stejné požadavky vyvolávají investice do vedení velmi vysokého napětí ve výši 113 milionů korun. Jde o část páteřního vedení 110 kV Hranice – Suchdol a dále zdvojení vedení Vsetín – Valašské Meziříčí a instalaci kabelového závěsného lana vedení na úseku Prosebnice – Hodolany na Olomoucku.