1. 3. 2008

Vichřice a výpadky - aktuální situace distribuční sítě v severních Čechách k 15.00 hodině

Děčín 1. 3. 2008, 15:00; Severními Čechami se prohnal silný vítr a způsobil poruchy na vedení velmi vysokého, vysokého a nízkého napětí.

V oblasti severních Čech eviduje dispečink Skupiny ČEZ 1 poruchu na vedení velmi vysokého napětí, na 40 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky poruch na vedení nízkého napětí.

Silný vítr, který se přihnal ze západu způsobil v dopoledních hodinách nejvíce škod na Žatecku a Chomutovsku. Zde u obce Hrušovany na Chomutovsku došlo vlivem silného větru k ohnutí dvou stožárů velmi vysokého napětí 110 kV. V průběhu dne došlo k řadě výpadků elektřiny také v oblasti Šluknovského výběžku, v části obcí Křečany, Mikulášovice, Krásná Lípa, Podhájí. Na Českolipsku došlo k výpadkům v částí obce Česká Lípa, Zahrádky, Chlum.

Na Mostecku a Lounsku došlo k výpadkům v části obcí Orasice, České Zlatníky, Bečov.Na Teplicku v části obce Dolánky, na Ústecku pak v části obcí Homole, Hlupice, Týniště. Na Liberecku došlo k výpadkům v okolí Liberce a Frýdlantu - části obcí Ostašov, Lučany, Jablonec nad Nisou.

Nejklidněji je v současné doě na Litoměřicku. Pracovníci skupiny ČEZ dle svých možností dodávky průběžně obnovují, objevují se ovšem nové poruchy.

V terénu je na sto pracovníků poruchové služby a pracovníků dodavatelských firem. Posílen je také dispečink a call centrum Skupiny ČEZ. Všichni pracovníci se snaží obnovit dodávky co nejdříve. Komplikaci i nadále stěžuje silný vítr. Nejčastější příčinnou výpadku jsou pády stromů a větví do vedení.

Ostatní oblasti

ČEZ Distribuce vyhlašuje s účinnosti od 14,00 hod. dnešního dne stav nouze v následujích krajích:

  • Plzeňský kraj
  • Karlovarský kraj
  • Pardubický kraj
  • Královehradecký kraj
  • a okres Semily v Libereckém kraji

V těchto krajích evidujeme velké množství poruch, včetně 6 poruch na vedení velmi vysokého napětí. Bez proudu je několik desítek tisíc zákazníků.

V terénu je přes 1000 pracovníků poruchových čet, které pracují na odstraňování poruch. Opravy na řadě míst komplikuje opětovný silný vichr.