7. 10. 2008

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně v novém

Pracovníci elektrárny převzali s konečnou platností horní nádrž po výměně jejího asfaltobetonového pláště. Oprava osmi set metrů cesty mezi dolní a horní nádrží se také chýlí ke konci a turisty čeká nová organizace návštěv informačního centra a horní nádrže.

Po roce zkušebního provozu převzali pracovníci elektrárny od dodavatelské firmy WALO horní nádrž. „Ke konečnému převzetí jsme mohli přistoupit, jelikož roční garanční provoz s kontinuálním měřením průsaků vody dopadl dobře“ osvětlil Zdeněk Saturka ředitel organizační jednotky Vodní elektrárny a pokračoval: „měření prováděné pracovníky elektrárny bylo bedlivě sledováno a vyhodnocováno autorizovanou firmou, v našem případě se jednalo o státem pověřenou firmu Vodní díla – TDB, která bdí nad bezpečným provozováním všech velkých vodních staveb v České republice. Měřili jsme v zimě a v létě. Veškerá kontrolní měření prokázala splnění parametrů garantovaných ve smlouvě s dodavatelem. Zimní zjištěné hodnoty jsou o polovinu nižší, než mezní hodnota a letní hodnoty nedosahují ani desetinu této hodnoty pro letní období.“

Osmisetmetrový úsek cesty mezi dolní a horní nádrží je sice v provozu již od 1. září, ale v těchto dnech finišují poslední dokončovací práce. Tato přístupová cesta na horní nádrž byla vybudována jako jedna z prvních v rámci výstavby v 80. letech. Po ní se vozily těžké díly, jako jsou ocelové pancíře do přivaděčů. Právě zmiňovaný osmisetmetrový úsek cesty je zařezán do prudkého svahu se šikmým podložím. Tyto těžké přírodní podmínky a značné zatížení za výstavby vedly k postupnému sesouvání celé cesty. Proto jsme museli opravit nejen horní asfaltovou vrstvu, ale také podloží s násypem. Následně přišly na řadu odvodňovací žlábky, svodidla a dokončení terénních úprav. Takto náročná oprava si proto vyžádala více než 9 milionů korun. Z bezpečnostních důvodů musela být cesta na horní nádrž po dobu opravy pro veřejnost uzavřena. Uzavření omezilo částečně rozsah provozu informačního centra. Toto omezení se však výrazně neprojevilo na návštěvnosti.

Tak jak se mění tvář Skupiny ČEZ, tak bylo nutno přistoupit k nastavení nových podmínek provozování informačního centra elektrárny Dlouhé Stráně. Informační centrum má nového provozovatele. Stala se jím firma K3 Sport, která zvítězila ve výběrovém řízení. Pro návštěvníky se tak mění telefonní čísla, na kterých si mohou prohlídku elektrárny objednat. Nově lze volat na mobilní číslo 602 322 244 nebo na pevnou linku 585 438 100 v pracovních dnech od 8 do 16 hodin. Mimo tuto dobu lze objednávku namluvit na hlasovou schránku. Na těchto číslech si můžete rezervovat prohlídku s datem 1. listopadu a dále. V říjnu je elektrárna pro veřejnost uzavřená. Další novinku pro exkurze připravujeme a zavedeme ji od dubna roku 2009. Chceme omezit pohyb automobilů v chráněné oblasti, proto budou vozit příchozí návštěvníky informačního centra autobusy. Ty dopraví turisty na elektrárnu. V informačním centru si hosté vyslechnou výklad průvodce, zhlédnou film a poté navštíví kavernu, ve které jsou umístěny turbíny. Na horní nádrž je v případě příznivého počasí vyveze opět autobus. Za celý den tak autobus pojede osmkrát. Oproti současnosti, kdy mohou návštěvníci jezdit na horní nádrž individuálně osobními auty, se výrazně zlepší vliv na životního prostředí. Pro pěší a cykloturisty, kteří vyrazí na horní nádrž po značených cestách, se nic nemění, nádrž je přístupná celoročně.

Elektrárna se rozkládá na ploše 95 ha, je citlivě začleněna do přírody Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Ohled na životní prostředí dokládá i umístění její technologie do podzemí. Největší podzemní stavbou byla právě strojovna elektrárny. Prostory, které v nitru skály zabírá, jsou impozantní i v evropském měřítku. Kaverna pro obě soustrojí má výšku 50 metrů a zaujímá plochu 87,5 m × 25,5 m.  Šestisettunové stroje mají na výšku dvacet čtyři metrů a jejich hlavní části jsou skryty pod podlahou strojovny. Dostat se až na dno ke dvěma Francisovým turbínám znamená zdolat osm podlaží.  Další velkou kavernou, kterou bylo nutno vylámat, byla komora transformátorů o rozměrech 117 m x 16 m x 21,7, m. Podzemní systém elektrárny zahrnuje také 8,5 km tunelů a štol.