4. 6. 2015

Vojáci chránili Temelín proti útoku ze vzduchu

Dopravní letadlo směřuje na Jadernou elektrárnu Temelín. Jeho posádka s řízením letového provozu nekomunikuje. Letadlo zaměřují radary protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Touto ukázkou vyvrcholilo čtyřdenní armádní cvičení zaměřené na ochranu jihočeské elektrárny proti teroristickému útoku ze vzduchu.

Safeguard 04062015Do cvičení se zapojily celkem dvě stovky vojáků. Jejich úkolem bylo vyzkoušet si ochranu elektrárny především při teroristické hrozbě. V takové situaci vláda přijímá mimořádná bezpečnostní opatření a armáda vyráží chránit obě české jaderné elektrárny přímo do jejich těsné blízkosti.

Prohlédněte si Souhrnné zpravodajství z celého cvičení Safeguard Telemín 2015

„Jaderná elektrárna Temelín náleží k objektům důležitým pro obranu státu, což znamená, že v případě jejího ohrožení může vláda rozhodnout o aktivaci určených prvků AČR k zabezpečení ochrany a ostrahy. Každé cvičení, které prověřuje spektrum našich schopností, v tomto případě schopnost ubránit ohrožený objekt, je pro nás vždy přínosem. Při cvičení Safeguard je kladen důraz na společný výcvik a součinnostní vazby mezi profesionálními vojáky, příslušníky Aktivní zálohy, policisty a společností ČEZ,“ uvedl k účasti Armády České republiky a její Aktivní zálohy generálmajor Jiří Baloun, 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR.

Čtyři dny měli vojáci u Temelína čtyři kontrolní stanoviště a řadu zátaras. Ve speciálním bezpečnostním režimu byl perimetr protiletadlového pluku ze Strakonic, který byl ohraničen pěti kilometry žiletkového plotu. Strakonický pluk si totiž k Temelínu přivezl zařízení pro odpalování raket, radary pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby. Vedle transportního armádního letadla zaměřovali také dron nesoucí fiktivní výbušninu.

Temelín cvičí dvakrát ročně společně s policií, jednou měsíčně si řešení nestandardních situací trénuje sám. V rámci elektrárny se do vojenského cvičení zapojila téměř stovka lidí. Zúčastnila se kompletní ostraha, byl svolán havarijní štáb. Na běžný provoz cvičení nemělo vliv. „Pokud by podobné nebezpečí hrozilo, tak hlavní ochrana by byla na státu, který k tomu má příslušné nástroje. Nicméně
i my bychom posilovali svoji bezpečnost. Upravili bychom režim ochrany, omezili vstup do elektrárny a zesílil by se i monitoring dění kolem elektrárny,“ představila roli společnosti ČEZ při ochraně elektrárna Iva Kubáňová, ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ. Dosud v Temelíně přijímali podobná opatření dvakrát. V září 2001 po teroristickém útoku na americká dvojčata a o rok později při konání Summitu NATO v Praze.

Do cvičení se zapojila i policie. Policisté z obvodního oddělení Týn nad Vltavou zadrželi pachatele, který nerespektoval pokyny armády na kontrolním místě a dokonce s osobním motorovým vozidlem na vojáky najížděl. Kvůli podezřelému zavazadlu byl na místo přivolán pyrotechnik, kterého „jistil“ tým policejních profesionálů z jednotky určené pro ochranu elektrárny. „Při skutečném zhoršení bezpečnostní situace, na kterou by musela reagovat i naše republika, by došlo také k posílení sil a prostředků policie, které se na ochraně elektrárny podílejí. Bezpečnost jaderné elektrárny je prioritou i pro jihočeskou policii. Všechny složky, které jsou zapojeny do ochrany elektrárny, propojuje s operačními středisky řídící štáb, funkčnost této vzájemné komunikaci prověřilo dnešní cvičení,“ popsal význam cvičení jihočeský policejní ředitel plk. Miloš Trojánek.