27. 6. 2012

Vyhodnocení výtvarné soutěže svěří Skupina ČEZ odborníkům

Severní Čechy – Výtvarná soutěž, jejímž nosným tématem bylo 20 let v sousedství Skupiny ČEZ, je u konce. V Informačním centru klasické energetiky v Ledvicích se přitom sešlo na 140 prací, včetně jednoho modelu rypadla Severočeských dolů. V současné době jsou veškerá díla převezena do vejprtské Galerie JA.RO., kde se jich ujme odborná porota složená z deseti renomovaných výtvarníků ze severních a západních Čech. Vernisáž výstavy vítězných prací a dalších vybraných se uskuteční během září v Informačním centru Ledvice u příležitosti zahájení nového školního roku 2012/13.

„Děkujeme všem za zaslání výtvarných prací. Vzhledem k tomu, že se jich v Informačním centru Ledvice sešlo tolik a každé dílo bylo svým způsobem i vypovídající, netroufáme si sami vybrat v každé kategorii tři nejlepší autory, které následně odměníme věcnými cenami.  Proto jsme se rozhodli, pozdržet vyhlášení výsledků soutěže s tím, že díla ohodnotí a vyberou zkušení výtvarníci. Vzhledem k tomu, že nemají osobní vazbu na soutěžící, budou všichni objektivními hodnotiteli došlých prací. Nám by se to asi nepodařilo, neboť bychom hodnotili obrázky jen podle našich energetických profesí. Umělci ovšem v nich uvidí i to, co my ne. Jelikož je ovšem těžké, dát takovouto skupinu nezávislých umělců spontánně dohromady, využijeme jejich společného setkání během VI. výtvarného sympozia, které se koná od 6. do 10. července v Galerii JA.RO. ve Vejprtech,“ říká Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu Skupiny ČEZ, která metodicky řídí i veškerá informační centra energetické společnosti.

Jedním z hodnotitelů výtvarných prací bude i vejprtský pedagog Jakub Rom. Jako uměleckému řezbáři mu nejsou prostorové objekty cizí.

Galeristka Jiřina Romová toto zpestření sympozia konaného ve prospěch města Vejprty vítá: „Jsem ráda, že Skupina ČEZ oslovila právě naši galerii s prosbou, zda by účastníci sympozia nemohli vyhodnotit tak zajímavě pojatou výtvarnou soutěž. Bude to příjemné zpestření celé akce. Někteří z výtvarníků jsou navíc zkušení pedagogové na odborných uměleckých školách, další ve svých ateliérech pořádají malířské školy pro děti i dospělé. Všichni přitom mají za sebou řadu výstav, rovněž mají svá stálá zastoupení jak v galeriích, tak i soukromých sbírkách v tuzemsku i zahraničí. Vzhledem k tomu, že sympozium a jeho doprovodný každovečerní kulturní program je přístupné všem, se dá navíc říci, že hodnocení proběhne pod dohledem široké veřejnosti.“

Který den si k tomu výtvarníci vyberou, ovšem sama galeristka ještě neví. Na tom se dohodnou až na místě. „Počítám, že výběr nejlepších děl proběhne nejspíše na etapy, a to podle kategorií. Hodnotitelé se tak zřejmě sejdou několikrát v nějaký jimi určený čas před zahájením divadelní produkce Viktora Braunreitera  a jeho Pouličního divadla z Karlových Varů. Jeho představení začínají vždy od 18 hodin, takže někdy před tím,“ míní Jiřina Romová.

Co se došlých výtvarných děl týče, nejvíce jejich autorů pochází z Teplicka, konkrétně z Duchcova, Teplic a Bíliny, což je vzhledem k lokalitě Informačního centra Ledvice logické. Jako první ovšem dorazila díla dětí ze ZŠ a MŠ Chbany na Chomutovsku, následně k nim přibyla nejvzdálenější práce, a to až z Ostravy. Své obrazy poslali i mladí výtvarníci z Ústí nad Labem a třeba až z Hejnic na Liberecku. Kdo bude mezi oceněnými, se ale teprve uvidí. Již v průběhu prázdnin budou výsledky zveřejněny na webových stránkách Skupiny ČEZ.

Vernisáž výstavy vítězných prací a dalších vybraných se uskuteční během září v Informačním centru Ledvice u příležitosti zahájení nového školního roku 2012/13.  Pozvánku obdrží každý účastník soutěže, respektive škola, která jejich jménem výtvarné práce zaslala.