7. 12. 2007

Vyjádření k akci Greenpeace v elektrárně Prunéřov II

Prunéřov – Aktivisté z hnutí Greenpeace pronikli v ranních hodinách ve čtvrtek 6. prosince do Elektráren Prunéřov, kde se jim podařilo obsadit 300 metrů vysoký komín elektrárny Prunéřov II. Ve 12.35 se nacházeli ve výši asi sto metrů a připravovali se na bivakování a spuštění transparentu STOP CO2. Na komíně chtějí podle počasí zůstat minimálně až do soboty.

Jak vyplynulo z jednání Otakara Tučka, ředitele Elektráren Tušimice a Prunéřov se zástupci Greenpeace, jejich akce není zaměřená vůči Skupině ČEZ jako takové. Svým jednáním tak chtějí upozornit na pro ně špatnou energetickou koncepci ČR a globální oteplování v souvislosti se současným jednáním na Bali. Chtějí tak podpořit stanovisko těch, kteří ještě více zpřísnit emisní limity v Evropě. O něco později se však před elektrárnou další zástupce Greenpeace nervózně a nekvalifikovaně vyjadřoval k politice ochrany životního prostředí firmy ČEZ.

Protože jednání aktivistů v prostorách elektrárny bylo nezákonné byli ředitelem elektrárny oficiálně vyzváni, aby slezli z komína a opustili elektrárnu. To se pochopitelně nestalo. Žádná strana ovšem nechce dělat problémy. Členové Greenpeace slíbili, že se v areálu elektrárny nebudou dopouštět žádných jiných protizákonných aktivit, na oplátku jim Otakar Tuček slíbil, že proti nim nebude nijak násilně zasahováno. Navíc jim v případě jakýchkoliv problémů na jejich straně přislíbil okamžitou pomoc prostřednictvím elektrárenských profesionálních hasičů. „Jde nám především o bezpečnost lidí. Může se stát cokoli, někomu se nahoře udělá špatně či dojde náhle ke zhoršení počasí a pak se budou muset rychle dostat dolů. Jinak proti nim zasahovat nebudeme,“ řekl Otakar Tuček.

Jakmile Greenpeace svou akci v Prunéřově skončí, nastane běžná policejní rutina – zajištění aktivitů, zjištění jejich totožnosti a podobně. Skupina ČEZ zatím nezvažuje, že by na ně podala trestní oznámení. Vše bude odvislé od toho, jak celou situaci vyhodnotí Policie ČR.

Aktivisté Greenpeace si vybrali komín Elektrárny Prunéřov II za cíl svého útoku proto, že elektrárna patří mezi největší znečišťovatele ovzduší CO2 v České republice. Tento fakt Skupina ČEZ nepopírá. Je to dáno tím, že se jedná o její největší komplex dvou elektráren. I když se v budoucnu uvažuje o tom, že bude CO2 ukládat do země, zatím neexistují žádné lapače, kde by se dal tento plyn skladovat. Jediným efektivním krokem je proto plánovaná komplexní obnova elektrárny Prunéřov II, která proběhne v letech 2011 až 2013. Po komplexní obnově zde budou provozovány tři 250 MW bloky místo pěti 210 MW bloků. Účinnost se zvýší na 39 %, což zaručí podstatné snížení všech sledovaných emisí pod hranici nových limitů platných od roku 2015. Elektrárna Prunéřov I již nebude po tomto roce provozována. Emise skleníkových plynů tak klesnou v Prunéřově na méně než polovinu. ČEZ tak považuje hazardování ze zdravím a životem na zařízení, které reálně činí kroky ke zlepšení, za velmi nezodpovědné a podivujeme se, že vedení Greenpeace má jiný hodnotový žebříček.