24. 2. 2014

Za měsíc si temelínský reaktor prohlédlo 30 tisíc lidí

Pouhý měsíc stačil na to, aby si Jadernou elektrárnu Temelín virtuálně prohlédlo 30 tisíc lidí. Díky anglické verzi virtuální prohlídky nahlížejí do útrob největší české elektrárny i cizinci, zejména Němci, Rakušané a Slováci. Takový zájem překvapil i samotné energetiky.

motiv - virt. prohlídka - ETEPrůměrně se návštěvníci Temelínem na svém počítači toulali 3,5 minuty. „Očekávali jsme, že by možnost podívat se až k samotnému srdci elektrárny mohla zaujmout. Že se návštěvnost bude v tak krátké době pohybovat v desítkách tisíc nás překvapilo, ale i potěšilo. Například už během první půl hodiny od spuštění si virtuální prohlídku otevřelo dva tisíce lidí,“ říká Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín.

Krátce poté, co ČEZ novinku na svých webových stránkách zprovoznil, tak byl server energetiků neobvykle přetížen. Ti tak museli posilovat internetovou infrastrukturu. I proto první den reagovala prohlídka na pokyny návštěvníků o něco pomaleji. Každopádně uživatelé vesměs oceňují netradiční cestu, jak nahlédnout pod pokličku největší české elektrárny bez jakýchkoli vstupních procedur. „Virtuální prohlídka je opravdu pěkně připravená. Chápu, že samotná elektrárna není turistická atrakce a tak oceňuji přístup provozovatele, představit se tímto způsobem,“ líčí své dojmy z prohlídky Jaroslav Čech z Prahy.

„V současné době už k prezentaci nestačí internetové stránky se statickými fotografiemi. Interaktivita je cesta, která zvyšuje atraktivitu představení podobných míst,“ uvažuje Petr Slezák z Českých Budějovic.

Některé obavy směřující především k bezpečnosti elektrárny, neberou její představitelé na lehkou váhu. „Ta úvaha je správná. I proto prohlídka neobsahuje zařízení, která jsou důležitá z hlediska zabezpečení elektrárny,“ podotýká Sviták.

Virtuální prohlídky sedmi elektráren ČEZ (viz tabulka) nabízejí celkově 105 zastavení. Dosud do elektráren zavítalo téměř 40 tisíc uživatelů internetu z ČR i ze zahraničí. Podle Google analytics zaznamenaly stránky celkově více než 60 tisíc zobrazení.

„Jsme rádi, že zájem o exkurze do našich elektráren a informačních center se z terénu přenesl i do světa internetu a možnost vidět vše zblízka má tak skutečně každý,“ říká koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ Marie Dufková. Elektrárny a informační centra Skupiny ČEZ v České republice za celý rok 2013 navštívilo více než 195 tisíc zájemců o energetiku.

Lokalita Typ elektrárny Termín premiéry
Štěchovice Průtočná a přečerpávací vodní 13.1., 10:00
Temelín Jaderná 20.1., 10:00
Janov Větrná 27.1., 10:00
Tušimice Uhelná 3.2., 10:00
Hodonín Biomasová 10.2., 10:00
Číčov Bioplynová stanice 17.2., 10:00
Buštěhrad Fotovoltaická 24.2., 10:00

Virtuální prohlídku JE Temelín najdete zde:

http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-temelin/