23. 5. 2008

Za vydatné podpory Skupiny ČEZ proběhne již 16. ročník abilympiády

Hradec Králové 23.5. 2008 – Částkou 60 tisíc korun podpořila Skupina ČEZ soutěžní přehlídku pracovních dovedností lidí se zdravotním postižením.

Již 16. ročník abilympiády, jejímž hlavním pořadatelem je Česká abilympijská asociace (CAA), se uskuteční 23. – 24. května v prostorách  ČEZ Arény v Pardubicích. Na národní soutěžní přehlídce pracovních dovedností a schopností, která je určena pro dospělé se zdravotním postižením, se bude letos soutěžit  v 35 disciplínách.

"Nejvíce je obsazená studená kuchyně, keramika, aranžování suchých květin, výroba svíček a nově malování na kameny. Na to se opravdu těším. Každý si vybere disciplínu, na kterou se cítí. Může to být hodně, hodně zdravotně postižený člověk na vozíku, který skoro nehýbe rukama a bude schopný dělat tu počítačovou editaci a nebo i malovat na sklo, tak jsou ty lidi schopni malovat i nohama, pusou. To už je na tom člověku, na co se cítí, co je jeho koníčkem, co by si strašně rád  vyzkoušel, je to opravdu jenom na něm." pochvaluje si nový projekt hlavní manažer národní abilympiády Jaromír Krpálek.

 Začínalo se s tradičními disciplínami, jako byly například vyšívání, háčkování, pletení, drhání, šití, cukrářství či studená kuchyně, a postupně se jejich škála modernizovala. 

Účastníci se mohou také těšit na bohatý doprovodný program, v němž se bude snoubit příjemné s užitečným. Ten zahrnuje kromě výstavy rehabilitačních a kompenzačních pomůcek i seminář k zákonu o sociálních službách.

Program zpestří i nejrůznější kulturní akce. Abilympijskou delegaci rovněž přijmou na pardubické radnici zástupci města, kteří převzali nad akcí záštitu.

Abilympiáda nabízí příjemné chvíle a spoustu zážitků nejen pro soutěžící, ale i pro přihlížející publikum. „Je dobré, aby se lidi dozvěděli, co zdravotně postižení lidé dovedou, že mají sice handicap, ale mohou se zcela plnohodnotně začlenit do práce. Navíc na abilympiádě si jen nehrají, ale zároveň se učí a dále zdokonalují,“ přibližuje poslání akce Jaromír Krpálek.

Abilympiáda by tedy také měla pomoci odbourat některé stereotypy zakořeněné u majitelů firem, kteří se bojí zaměstnat zdravotně postižené, nedůvěřují jejich dovednostem a obávají se komplikací. Ti, co se takové možnosti nezalekli, většinou mohou potvrdit, že tito lidé jsou často pečlivější, trpělivější a poctivější než jejich zdraví kolegové.