9. 5. 2013

Záchranné vozidlo zakoupené s pomocí Skupiny ČEZ svezlo zachráněné labutě

Hradec Králové, 9. května 2013 – Tři loňská mláďata labutí se dočkala, konečně se mohla svobodně pohybovat po obrovské vodní hladině rybníka Oplatil nedaleko Čeperky. Zimu by labutě ve volné přírodě nepřežily. Skupina ČEZ podporuje Záchrannou stanici živočichů a ekocentrum Pasíčka již několik let. Za prostředky od Nadace byl rozšířen celý areál Stanice na Pasíčkách a z grantu Zelené energie ve výši 1 milion korun pořízen speciální automobil na svoz zraněných zvířat.

„Labutě se do Záchranné stanice Pasíčka dostaly z několika důvodů a zimu jich zde přečkalo devět. Některé byly odchyceny jako opuštěná, pozdě vylíhlá mláďata na vypuštěném rybníce. Další se do zařízení dostaly po střetu s automobilem a po nárazu do překážky a následně se podrobily  veterinárním zákrokům. Tři labutě měly vážná zranění a nemohou se vrátit zpět do volné přírody, proto byly umístěny na vodní plochu přímo pod areálem stanice. Tři byly navráceny na řeku Chrudimku a Labe. Další tři loňská mláďata byla vypuštěna na vodní plochu nedaleko Čeperky,“ upřesňuje záchranář a jednatel Josef Cach.

„Pro nás není návrat zvířat zpět do volné přírody nijak výjimečnou událostí. Ročně se u nás léčí a rehabilituje kolem 800 zvířat, zejména dravců a sov, veverek, ježků a dalších.

Zvířata, která se po svém zranění nemohou vrátit zpět do volné přírody, máme v expozici v části, která je přístupná veřejnosti a je využívána pro ekologickou výchovu dětí a mládeže. Záchranná stanice volně žijících živočichů "Pasíčka" je zařízením neziskové organizace a její existence záleží hlavně na sponzorech. I proto jsme velmi rádi, že právě Skupina ČEZ se stala jedním z pravidelných podporovatelů již několikátý rok,“ upřesňuje Josef Cach.

Pro dopravu pacientů do zařízení jsou využívána výjezdová vozidla. Ta jsou vybavena vestavbami s potřebným vybavením pro poskytnutí prvotní péče a pro jednoduchý odchyt živočichů. Pro náročnější zásahy vyžadující k odchytu či přepravě speciální techniku slouží zásahové vozidlo, které je plně vybaveno. Vozidlo disponuje vystřelovací, vrhací, přehrazovací sítí, narkotizační puškou, řadou dalších odchytových pomůcek, teleskopickým žebříkem, slaňovacím vybavením, příslušenstvím k motorovému člunu, klecemi, přepravkami a další výbavou.

Společnost ČEZ dlouhodobě podporuje výstavbu a provoz areálu Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka. Významně přispěla na rekonstrukci centrálního objektu a poskytla finanční prostředky na nákup nového zásahového vozidla. V roce  2012 podpořila prostřednictvím Nadace ČEZ v rámci programu "podpora regionů" částkou 200 tisíc korun výstavbu nové venkovní učebny. Ta je umístěna na okraji expoziční části a návštěvníkům umožňuje pohled do výběhu s volně puštěnými zvířaty. Sloužík environmentální výchově mládeže. Vlastní programy jsou zpracovány pro mateřské, základní a střední školy a jsou dle aktuální nabídky časově rozlišné a jsou uzpůsobeny k věku účastníků. Děti se tu mohou setkat s živočichy, kteří žijí okolo nás, ale přesto je mnohdy neznají.

Vlastní areál Záchranné stanice volně žijících živočichů „Pasíčka“ je ve spolupráci Pardubického kraje a řadou dalších sponzorů a subjektů budován poblíž obce Bor u Skutče. Pracovníkům záchranné stanice se povedlo vybudovat zázemí pro zraněná zvířata a prostory pro život jedinců, kteří zůstávají trvale handicapovaní.