8. 9. 2009

Zahraniční studentka odstavila Temelín

Stalo se tak dnes dopoledne během návštěvy 21 vysokoškoláků na simulátoru temelínské elektrárny. Studenti přijeli na Temelín v rámci druhého ročníku Letní školy jaderného inženýrství, který pro zájemce pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT.

Letní škola je určena pro studenty závěrečných ročníků vysokých škol energetického zaměření, kteří se již v jaderné energetice orientují. V Počátkách se tak sešli budoucí strojaři, elektroinženýři, fyzici z pěti vysokých škol v Praze (ČVUT, VŠCHT), Brně (VUT, MU) a Plzni (ZČU).

„Naším cílem je studenty vzájemně seznámit a vytvořit mezi nimi kontakty, které mohou následně přejít do profesní spolupráce. Chceme jim předat informace, které se nedozví během normálních přednášek, jako například řízení jaderných elektráren, jejich fyzická ochrana a bezpečnost či těžba a zpracování uranu,“představuje hlavní myšlenku projektu Karel Katovský z jaderné a fyzikálně inženýrské fakulty ČVUT.

simulátor-TemelínBěhem osmi dnů si studenti vyslechnou řadu odborných přednášek. Letní škola není pouze o teorii. Tu doplňují různé diskuze či neformální hry s jadernou tématikou. Studenti absolvovali také dvě exkurze. Hned první den fárali do více než tisíc metrů hlubokých uranových dolů v Dolní Rožínce. Dnes na výcvikovém simulátoru viděli řešení havarijního stavu bloku elektrárny Temelín. „Úlohu cvičili naši operátoři, kteří situaci řešili stejně jako by tomu bylo při reálném stavu na bloku,“ říká vedoucí simulátoru Josef Blažek.

V pátek se studenti setkají s představiteli různých energetických společností. Vedle ČEZ, a. s., se například budoucím energetikům představí zástupci Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. „Chceme studentům umožnit osobní kontakt s firmami v energetickém oboru. Absolventi technických škol se díky svým analytickým schopnostem hodně uplatňují v bankovním sektoru. Proto jim chceme ukázat, že pokud chtějí pracovat v jaderné energetice, mají možnost si vybírat z několika firem,“ dodává Karel Katovský.

Na jaderných elektrárnách podobné projekty vítají, neboť většinu z osmi desítek letos přijatých pracovníků tvoří čerství absolventi vysokých škol. „Letní škola navazuje na naší Letní univerzitu. Je však více specializovaná a to umožňuje studentům hlouběji proniknout do problematiky. Naše zkušenosti nám říkají, že v okamžiku, kdy studentům ukážeme technický a znalostní potenciál jaderných elektráren, mají o tuto práci zájem. A kvalitní personál potřebujeme pro obě české jaderné elektrárny prakticky neustále,“ pochvaluje význam Letní školy Pavel Šimák, z útvaru Lidské zdroje ČEZ, a. s.

Také studenti považují možnost rozšířit si své znalosti za přínosnou. „Původně jsem se chtěla zaměřit na nukleární medicínu, nakonec jsem se rozhodla pro jadernou energetiku a její využití při výrobě elektřiny. V tomto oboru bych chtěla najít profesní uplatnění po dokončení doktorandského studia. Právě v Letní škole jsem viděla možnost dozvědět se více informací o jaderné energetice,“ objasnila důvody své účasti Maria Miletič, srbská absolventka jaderné a fyzikálně inženýrské fakulty ČVUT v Praze, která měla možnost reaktor na simulátoru odstavit. „Jsem z jaderné fakulty, kde máme malý reaktor. Jaderný reaktor jsem tedy dnes neodstavovala poprvé,“ dodává Maria Miletič.

„Letní školy jsem se zúčastnil již před rokem, kdy začínala. Tehdy zde byli studenti především z naší univerzity. Myšlenka projektu se mi líbila a tak jsem se opět přihlásil. Letošní ročník má již širší rozměr. Je tady mnohem více studentů také z ostatních škol, prolíná se zde spousta oborů jako například matematika, fyzika či elektro. Do budoucna je určitě zajímavé mít na sebe kontakt, abychom se mohli třeba i profesně opět potkat. Doufám, že politická situace bude nakloněna dalšímu rozvoji jaderné energetiky a že i v příštích letech se tak najde uplatnění pro nás absolventy technických vysokých škol právě v tomto oboru,“ představil přínosy Letní školy Martin Záveský, student posledního ročníku fakulty strojní ČVUT, který bydlí v Chlumci nedaleko obce Olešník.

Kontakt:
Karel Katovský, vedoucí projektu Letní škola
Tel.: 777 804 858