19. 1. 2010

Zájem o exkurze v elektrárnách je veliký

Hradec Králové, 19. 1. 2010 – V loňském roce 2009 si elektrárny Skupiny ČEZ ve Chvaleticích a v Poříčí prohlédlo celkem 1596 návštěvníků. Největší zájem o exkurze mají především studenti. Na obě elektrárny se přišlo podívat 675 středoškoláků.

Zpřístupnění elektráren dokazuje maximální otevřenost společnosti vůči veřejnosti a je důležitou součástí vzdělávacího programu Skupiny ČEZ. „Zvýšený zájem o exkurze svědčí o tom, že technické obory se opět stávají populárními i mezi studenty. Jsem rád, že roste počet zájemců, kteří si chtějí elektrárnu prohlédnout a doufám, že někteří z nich se v budoucnosti stanou odborníky a budou pracovat v energetice,“ říká Ing. Jaroslav Volšický, ředitel organizační jednotky Elektrárny Chvaletice.

Elektrárna Chvaletice se nachází v Polabí, asi dvacet kilometrů na západ od Pardubic u hlavní železniční trati Praha – Česká Třebová. Návštěvníky láká například na unikátní automatický výklopník paliva, který dokáže obracet celé vagóny s uhlím. Za shlédnutí také stojí nejvyšší komín v Česku vysoký 303 metrů, nebo ojedinělé vyvedení odsířených spalin přímo do chladících věží. Do elektrárny se za dvanáct měsíců podívalo 1109 návštěvníků, což je oproti roku 2008 nárůst o téměř 30 procent.

 

 

 

 Elektrárna Poříčí je umístěna v malebné krajině Trutnovska, na úpatí nejvyšších českých hor Krkonoš, na východním okraji města Trutnova. Je významným dodavatelem elektrické a tepelné energie spolu  s vedlejšími energetickými produkty. V průběhu exkurze má každý možnost  shlédnout technologii výroby ekologické energie spalováním biomasy v moderních fluidních kotlích. Do elektrárny se v loňském roce přišlo podívat 487 návštěvníků.

Uhelné elektrárny v ČR