29. 4. 2011

Zaměstnanci Skupiny ČEZ dobrovolně pomáhají prospěšné věci

Severní Čechy – Třicet zaměstnanců Skupiny ČEZ věnovalo ve středu 27. a ve čtvrtek 28. dubna svůj pracovní čas dobré věci. V rámci takzvaných dobrovolnických dnů pomáhali třem neziskovým organizacím. Konkrétně pracovali pro občanské sdružení RADKA v Kadani, společnost pro komplexní péči o zdravotně postižené ARKADIE v Teplicích a Dětský domov v Mašťově.

Deset žen z Elektrárny Tušimice a dva muži z Elektrárny Počerady tak pomáhali občanskému sdružení RADKA v Kadani. Zatímco muži likvidovali suť po přestavbě plaveckého centra či odstraňovali pařezy na zahradě, ženy se pustily do výroby keramických dárků, konkrétně šneků. „Nově jsme naše aktivity rozšířili i na mateřskou školku, která je přes ulici. Šnek je jejím logem, a tak vyrábíme jeho keramickou podobu jako dárek pro naše partnery,“ uvedla Jarmila Bůchová, jednatelka občanského sdružení Radka. Zároveň kvitovala pomoc zaměstnanců Skupiny ČEZ: „Je úžasné, že se stále najdou lidé, kteří nám chtějí dobrovolně bez nároku na cokoliv pomoci  a ještě úžasnější je, že jim to jejich zaměstnavatel umožní. Za to mu patří náš velký dík.“

zaměstnanci ČEZ pomáhajíStejně jako vloni měla pro dobrovolníky připravený jiný program, a to opět úklid dětského hřiště a lakování jeho herních prvků. Stejně jako vloni ovšem nepříznivé počasí zhatilo její plány. Naštěstí však mohla využít čtyř silných mužských paží k namáhavější práci. „Uklízeli jsme místnosti od suti, a když se počasí trochu ustálilo, vzali jsme si na paškál dva pařezy na zahradě,“ přibližuje Leon Bureš z Elektrárny Počerady. Jeho kolega Martin Borovský k tomu dodal, že oba přijeli, aby pomohli dobré věci. „Prostě těm, kteří to potřebují. Pokud nám to příští rok vyjde, určitě se tu objevíme zase,“ naráželi oba na to, že pracují na směny, první jako vedoucí bloku a druhý coby směnový mistr chemie odsíření.

„Snažím se běžně pomáhat druhým a myslím, že je správné, jednou za čas vykonat něco dobrého nad tento rámec,“ poznamenala pak s úsměvem Stanislava Myšková, personalistka z Elektrárny Tušimice. Ostatní ženy jí pochopitelně přizvukovaly. Prakticky všechny byly v Radce již podruhé. 

Z loňska a předloňska ostřílená parta z chomutovské skupiny ČEZ Měření, doplněná o rovněž  tradiční dobrovolníky z Elektráren Tušimice a Prunéřov, ČEZ Distribuce, ČEZ Distribuční služby a ČEZ Správy majetku, se pro změnu činila  v mašťovském Dětském domově na Kadaňsku. Všichni pomáhali s drobnými stavebními a údržbářskými pracemi, čistili okapy a kanálové vpustě, sekali strunovou sekačkou trávu či vyřezávali náletové dřeviny v sadu. Další upravovali okrasný záhon před hlavním vchodem do domova, případě stěhovali šipkovou stěnu z návštěvní místnosti do herny. I pro ně zde ovšem museli vymyslet náhradní program. 

zaměstnanci ČEZ pomáhají-2„Původně jsme totiž počítali s tím, že nám všichni pomohou s úpravou nově založeného ovocného sadu. Potřebovali bychom z něj vybrat kameny, upravit terén, zasít tam trávu, vyvázat stromky a podobně. Jenže počasí nás zaskočilo. V mazlavé hlíně se nedá prakticky pohybovat,“ poznamenala Marie Kafková, ředitelka dětského domova. Jak dodala, naštěstí je u nich stále co zvelebovat, takže nebylo těžké nadšence poslat za jinou prací. „Ano, jsou to opravdu nadšenci, vždyť někteří jsou u nás už i po páté. Přijedou jak v rámci Času pro dobrou věc, tak i pomoc sami od sebe. Myslím, že ten, kdo toto ve Skupině ČEZ vymyslel nebo pomáhá realizovat, by zasloužil obrovský metál,“ poděkovala tímto originálním způsobem Marie Kafková.

 

Plot kolem denního stacionáře teplické Arkádie v Novoveské ulici pak dostával novou podobu díky Lucii Kupcové, která pracuje v Elektrárně Ledvice na pozici polygrafa – metodika dokumentace. „Vystudovala jsem stavařinu, ale po maturitě jsem najednou zjistila, že by mne bavila práce s handicapovanými dětmi. Bohužel neměla jsem na to vzdělání, a tak jsem tím, čím jsem. Přivítala jsem ovšem možnost, alespoň tímto způsobem pomoc postiženým. Pokud mi to bude umožněno, příští rok zvolím tuto formu zase,“ uvedla Lucie Kupcová důvod, proč pomáhá v Arkádii.

Energetici se do každodenního veřejného dění zapojují již svou profesní technickou pomocí při řešení každodenních problémů občanů. Neváhají však pomoci druhým ani osobní aktivní formou a v roli firemních dobrovolníků pomáhají ve svém okolí. Skupina ČEZ tuto přirozenou potřebu pomáhat druhým dále rozvíjí formou projektu firemního dobrovolnictví „Čas pro dobrou věc“. Od roku 2008 proto umožňuje svým zaměstnancům strávit jeden běžně proplacený pracovní den v roce ve veřejně prospěšné organizaci. Od vzniku projektu  se do něj zapojilo celkem  1 217 firemních dobrovolníků Skupiny ČEZ, kteří pomáhali v desítkách veřejně prospěšných organizací.

Dárcovství času jako doplněk firemní filantropie je součástí společensko odpovědných aktivit Skupiny ČEZ. Projekt firemního dobrovolnictví tak rozšiřuje dárcovství Skupiny ČEZ o dárcovství času samotných zaměstnanců. V krajích probíhají skupinové akce v předem vybraných dnech, lze ovšem pomáhat i individuálně po celý rok. Veřejně prospěšné organizace jsou vybírány ve spolupráci se zaměstnanci a jsou schváleny Fórem dárců.

Společnost ČEZ byla v listopadu 2010 již posedmé vyhlášena v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „TOP Filantrop“ největším firemním dárcem roku.

S cílem zastřešit svou dárcovskou činnost založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 Nadaci ČEZ. Ta v několika grantových programech podporuje sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.