22. 5. 2012

Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali již po páté čas dobré věci

Severní Čechy – Třiatřicet zaměstnanců Skupiny ČEZ se v průběhu minulého týdne věnovalo na severu Čech dobré věci. V rámci takzvaných dobrovolnických dnů pomáhali hned pěti neziskovým organizacím. Konkrétně pracovali pro občanské sdružení RADKA v Kadani, společnost pro komplexní péči o zdravotně postižené ARKADIE v Teplicích, Dětský domov v Mašťově, Domov pro seniory na Severní Terase v Ústí nad Labem a Správu CHKO v Českém ráji.

Jitka Jansová (vpravo) a Kateřina Kynlová na zahradě o.s. RADKA v Kadani.„Správně se projekt jmenuje Čas pro dobrou věc a koná se již po páté.  Zjednodušeně řečeno, kdo si ve Skupině ČEZ najde čas pro dobrou věc, může věnovat jeden pracovní den neziskovým organizacím, které se zabývají pomocí potřebným, ochraně životního prostředí, zdravotnictvím a podobně. Ať již to jsou domovy pro seniory, dětské domovy, sdružení zabývající se péčí o zdravotně postižené či správa nějaké chráněné oblasti a další. Naši zaměstnanci přitom plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od jejich každodenních povinností a starostí. Prostě pomoci tam, kde je zapotřebí,“ vysvětluje smysl akce Simona Kaňoková, koordinátorka projektu „Čas pro dobrou věc“ ze Skupiny ČEZ.  

Čtrnáct dobrovolníků tak tradičně zavítalo do Dětského domova v Mašťově. „Jsme rádi, že ani letos na nás nezapomněli. Je to již ostřílená parta, která k nám jezdí každoročně, přičemž pravidelně se rozrůstá o nové pomocníky. Letos jsme pro ně připravili vyloženě vnitřní práce. Konkrétně nám pomohou s realizací cvičného bytu, v němž se budou naše patnáctileté a starší děti připravovat na samostatný vstup do života po dovršení osmnácti let,“ říká Marie Kafková, ředitelka dětského domova.

Zaměstnance Skupiny ČEZ tak čekal kompletní úklid samostatně stojícího domu pod mašťovským zámkem, a to včetně mytí oken, podlah, opravy kuchyňské linky, škrabání a bílení stěn. „Pomáhala jsem poprvé a nemohu si vynachválit vytržení z běžného pracovního dne, kdy k pracovní pohodě nás dobrovolníků přispěla i dobrá organizace ze strany dětského domova. Jsem ráda, že jsem mohla přiložit ruce k dílu a přispět tak dobré věci,“ uvedla Zlata Crdlíková, analytička ISE z Elektráren Prunéřov.Alena Šimková, Pavel Novotný a Jindra Rotschová na procházce se seniory.

„Na dobrovolnickém dni jsem byla letos podruhé, v Mašťově  poprvé. Pokud se budu moci ještě nějakého dobrovolnického dne zúčastnit, ráda pojedu znovu do Mašťova. Mají tam velmi příjemnou paní ředitelku, která spolu se svým personálem pro nás připravila práci na bytě pro dospívající děti. Byt jsme spolu s kolegy vymalovali, natřeli dveřní zárubně a uklidili. Byla to docela „makačka“, ale ten pocit, že člověk udělal něco  užitečného pro děti vyrůstající bez rodičů stál za to,“doplnila slova své kolegyně Jana Laudátová, referent správy nehmotného majetku, t Elektráren Prunéřov

Deset žen z elektráren Prunéřov a Tušimice a jedna z ČEZ Logistika v Děčíně pro změnu upravovaly odpočinkovou zónu na zahradě občanského sdružení Radka v Kadani. Jejich konkrétní pomoc obnášela přípravu bylinkových záhonů. Následně ještě pomáhaly s výrobou keramických předmětů v sociálně- terapeutické dílně. „Letos s námi energetici spolupracují již třetí rok, je na ně spolehnutí a přichází jich stále víc. Letos nám naštěstí přálo počasí, a tak jsme se mohli zaměřit i na práce venku. Během předchozích dvou let vždy pršelo, takže jsme společně trávili čas jen v keramické dílně,“ dodala k tomu Adéla Kšková, vedoucí dobrovolnického centra.

„Den v RADCE se mi líbil, byla zde příjemná atmosféra. Na dobrovolnickém jsem byla poprvé a sdružení jsem si vybrala proto, že ho znám. Navštěvovala jsem v minulosti  jeho mateřské centrum s dcerou a rovněž zde absolvovala některé kurzy. RADKA se mi líbí svým různorodým zaměřením, pozitivním jednáním a příjemnými zaměstnanci – dobrovolníky, kteří zde působí. Bylo fajn jim  pomoc,“ poznamenala Jitka Jansová z divize Výroba. Také Kateřina Kynlová z ČEZ Logistika v Děčíně má za sebou svůj první dobrovolnický den: „Práce na zahradě byla pro mě spíše relaxací a jsem ráda, že jsme někomu mohly udělat radost, mě to radost udělalo. Náš kolektiv dobrovolnic byl pohodový a vše splnilo mé očekávání. Jsem ráda, že pracuji ve společnosti, která tyto dobrovolnické dny svým zaměstnanců nabízí a podporuje tím různá sociální zařízení.“

Robert Žáček v úpořinské chráněné dílně Arkádie. Čtyři ženy ze Skupiny ČEZ v Děčíně a jeden technik z Teplárny Trmice zpestřili den obyvatelům Domova pro seniory Severní Terasa. Deseti seniorům na vozíku umožnili poznat neznámé okolí jejich domova. „Kopce jsme zvládli, horší bylo, vyrovnat se s bariérami ve městě, například s chybějícími nájezdy. Fyzicky to sice bylo únavné, ale měla jsem radost, že mohu pomoct. Jela jsem s paní Aničkou, bývalou servírkou, krásně se mi s ní povídalo,“ usmívá se konzultantka lidských zdrojů Alena Šimková. Pavel Novotný z Teplárny Trmice k tomu dodává: „Mně se stala zajímavá věc. Druhý den jsem mluvil s kolegou o paní, kterou jsem vezl. Ukázalo se, že to byla jeho babička. Řekl, že příští rok se určitě přidá.“

Další dva pomocníci ze Zákaznického centra v Liberci zavítali do Českého ráje. V této chráněné krajinné oblasti čistili od spadaných větví a suchého listí hruboskalské Arboretum Bukovina, které je jedno z nejstarších v České republice. „Dřina nám nevadila, pomohli jsme trochu přírodě a také jsme si pročistili hlavu od každodenních pracovních starostí,“ poznamenal konzultant Skupiny ČEZ Martin Král.

Poslední dobrovolník, Robert Žáček, technik inženýrinku ČEZ Distribuce v Děčíně věnoval svůj čas pro dobrou věc  občanskému sdružení Arkádie v Teplicích. Respektive v chráněné dílně Úpořiny čistil desky do keramických pecí. Nejdříve musel všechny očistit na jejich základní povrch, následně vyráběl speciální ochrannou emulzi, s níž desky znovu natíral. Rovněž se podílel i na drobných údržbářských pracích.

„Myslím, že každý z nás by si měl zažít alespoň jeden dobrovolnický den. Pomoc potřebným je zapotřebí a když nám to zaměstnavatel umožňuje, tak proč toho nevyužít? Schválně jsem si vybral Arkádii, abych viděl, jak žijí a tvoří naši handicapovaní spoluobčané. Pro někoho je to stále tabu se zkreslenými informacemi. Jsem rád, že jsem se mohl přesvědčit, že jsou absolutně stejní jako my, jen mají trochu jiný pohled na svět, který je ovšem zcela normální,“ uzavřel sondu do severočeského Času pro dobrou věc Skupiny ČEZ Robert Žáček.Jana Laudátová v Dětském domově v Mašťově.

Projekt firemního dobrovolnictví „Čas pro dobrou věc“ organizuje Skupina ČEZ od roku 2008. Jedná se o dlouhodobou spolupráci založenou na dobrovolnosti všech zúčastněných stran. Během čtyř let se zapojilo 1541 firemních dobrovolníků, kteří pomáhali průměrně v 50 veřejně prospěšných organizacích ročně. Tato forma pomoci doplňuje firemní filantropii jako součást společensko odpovědných aktivit Skupiny ČEZ.

Společnost ČEZ jako největší firemní dárce získala poosmé ocenění „TOP Odpovědná firma“ v kategorii podle absolutního objemu rozdělených prostředků. Umístění v žebříčku jí přineslo speciální ocenění platformy Byznys pro společnost – FIRMA A ŠKOLA za dlouholetý systematický a strategický přístup k rozvoji vzdělávání v České republice.

Více informací naleznete na