Vytápění

5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

Zdroj: Unsplash.com

Vyměňte dosavadní okna za izolační trojskla

K největším únikům tepla dochází tradičně přes okna. Abyste zamezili tepelným ztrátám co nejvíc, popřemýšlejte o výměně oken. Nejlepší jsou izolační trojskla, která se hodí jak do rodinného domu, tak do bytu. Speciální trojskla mají jednu hlavní funkci a tou je nepropustit ven nastřádané teplo z interiéru. Solární izolační trojskla navíc nechají dovnitř proniknout sluneční paprsky, které interiér prohřejí, a nastřádané teplo přitom neunikne ven.

Kvalitně zateplete fasádu domu, snížíte tak tepelné ztráty

Kvalitním zateplením fasády dosáhnete snížení spotřeby energie až o 70 %, zateplením střechy až o 20 %. Aby se vám investice skutečně vyplatila, je dobré umístit na střechu izolaci o tloušťce 40 cm, ta na fasádu domu by měla mít minimálně 28 cm. Speciálně to platí pro starší domy a bytové zástavby, které mají do nízkoenergetického standardu daleko a byly postaveny před 20 a více lety.

Využijte solární ohřev vody a kondenzační plynový kotel

Vytápíte plynem a stále používáte starý plynový kotel? Pak si určitě pořiďte kondenzační plynový kotel. Ten má vyšší účinnost než klasický plynový kotel, protože dokáže efektivně využít ještě teplo ze spalin, což starý plynový kotel neumí. Výrobci udávají, že účinnost klasického plynového kotle je 80–90 %. Oproti tomu kondenzační plynový kotel má účinnost až 110 %.

Další šikovnou vychytávkou, která vám radikálně sníží spotřebu energie, jsou solární kolektory určené k ohřevu vody. Jedná se o jeden z nejlevnějších způsobů, jak si můžete ohřát vodu. Celý systém je bezobslužný a solární kolektory zvládnou ohřát vodu na požadovanou teplotu pro celou domácnost.

Tepelné čerpadlo je velmi úsporným zdrojem vytápění i ohřevu vody

Chytré a úsporné řešení do rodinného domu představuje pořízení tepelného čerpadla. Je velmi úsporné, protože si bere až 2/3 energie ze vzduchu a jen z 1/3 spotřebovává elektřinu. Tepelné čerpadlo je bezúdržbové, takže jakmile ho jednou začnete používat, nemusíte se o něj dál starat. Svou spotřebu díky němu snížíte až o 60 %. Hodí se do starých domů i nových zástaveb. Snadno se dá propojit s fotovoltaikou a ohřejete jím i vodu pro celou domácnost. Během horkých letních měsíců funguje rovněž jako klimatizace.

S fotovoltaikou snížíte spotřebu elektřiny až o 1/2

Solární panely jsou ekologickým způsobem, jak získat z obnovitelného zdroje (slunce) nejenom elektřinu do celého domu, ale i teplou vodu. Spotřebu energií snížíte až o 1/2 a 140 dní v roce si vystačíte pouze s vlastní vyrobenou elektřinou. Při pořízení fotovoltaiky máte nárok na dotace, stejně jako u tepelného čerpadla. Přebytečnou elektřinu můžete buď uchovávat ve vlastní baterii, nebo ji posílat do vzdálené virtuální baterie, a až ji budete potřebovat, vezmete si ji zase zpět.

15. 12. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Zajímá vás, jak co nejrychleji a nejjednodušeji zjistíte tepelné ztráty domu? Pak čtěte dál, máme pro vás osvědčené způsoby, jak na to.

16. 2. 2023
Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Snížit spotřebu energií na vytápění můžete i prostřednictvím lepšího zateplení svého bytu či domu. Jednou z možností je omezení tepelných ztrát pomocí izolačních trojskel.

4. 12. 2022
Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak velkou spotřebu energií na vytápění máte, závisí na mnoha faktorech. Jiná bude ve velkém domě a jiná v malém bytě, který má z každé strany sousedící byt. Inspirujte se tipy, jak okamžitě snížit výdaje na vytápění.

13. 11. 2022
Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Zima se kvapem blíží a domácnosti začaly naplno topit. Jak nastavit termostat, aby vám v bytě či domě bylo příjemně a zároveň abyste zamezili spotřebě energií navíc?

10. 11. 2022
Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Vybaví se vám při slově „klimatizace“ jen chladná místnost během nesnesitelného horka? To zdaleka není jediná věc, kterou klimatizace umí. Co dalšího od ní čekat, jak moc elektřiny spotřebuje a jak ji vybrat, rozebíráme v našem článku.

21. 6. 2022

Nejčtenější články