Pokud jste v předpisu SIPO nenašli zálohu na elektřinu, nebo je tato záloha nižší než obvykle, je to tím, že jsme Vám do záloh zohlednili příspěvek státu na energie tzv. úsporný tarif a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie (POZE). Více informací v textu níže

 

Fotovoltaická elektrárna Hrušovany

V listopadu 2009 zahájila provoz moderní fotovoltaická elektrárna v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Hrušovany-FVEHrušovany nad Jevišovkou leží v nejjižnější části Jihomoravského kraje. Jde o oblast v rámci České republiky slunci nejzaslíbenější, s největším počtem slunečných dnů a průměrným ročním úhrnem globálního záření přes 4 tisíce MJ/m2. Elektrárna o instalovaném výkonu více než 3,8 MW ročně vyrobí množství elektřiny pokrývající spotřebu více než tisícovky domácností na jihu Moravy.  Nová fotovoltaická elektrárna se zde rozkládá na ploše 7 hektarů a sestává z více než 17 tisíc panelů.

Samotná výstavba odstartovala v červenci. Na nosné piloty zaražené do země jsou připevněny nosiče. Na zemní vruty zavrtané do země jsou připevněny nosné konstrukce, které tvoří podklad pro vlastní polykrystalické fotovoltaické panely. Projekt zároveň znamenal během výstavby pracovní příležitosti pro obyvatele Hrušovan.