19. 6. 2017

Anežka vyhrála od ČEZ už druhý tablet, věnuje ho pěstounské rodině. Vloni získala 200 tisíc pro školu

Jedenáctiletá Anežka Laryšová, žákyně karvinské Základní školy U Lesa, se stala vítězkou a zároveň dárkyní. Stejně jako vloni vyhrála ve fyzikální soutěži „Vím proč“ tablet, a aby neměla doma dva, rozhodla se ho věnovat kamarádce. Do soutěže, kterou Skupina ČEZ podpořila výpočetní technikou pro nejlepší žáky i dvakrát 200 tisíci korunami pro školy vítězů, se přihlásili žáci z 96 škol z celé České republiky.

„Vlastně jsem tu soutěž vyhrála pro svoji kamarádku a její rodinu, která si vzala do pěstounské péče malou holčičku. Jsou moc hodní a zaslouží si to,“ svěřila se se svým záměrem Anežka. Pořadatelům poslala nejvíce videí ze všech soutěžících, což svědčí o jejím promyšleném plánu uspět. Do finále postoupilo devět jejích snímků, třetí místo a tablet ji nakonec zajistil tříminutový film s názvem Podtlak ve sklenici.

Zástupci Skupiny ČEZ předali vítězce ceny v Oranžové učebně přírodních věd, na jejíž vybavení Anežka získala 200 tisíc korun od Nadace ČEZ už před rokem, když celou soutěž vyhrála. Se svými spolužáky z páté třídy se sem ale podívá jen výjimečně. „Zatím ještě fyziku nemáme, ale už se na ni těším,“říká Anežka a upřesňuje, že od září bude ve studiu pokračovat na karvinském Gymnáziu. Proto by v příštím ročníku soutěže ráda uspěla i do třetice a vyhrála třeba další Oranžovou učebnu, což by bylo skvělé zápisné v novém působišti.   

Do soutěže se mohli od října do března hlásit žáci všech základních a středních škol. Na webové stránky www.vimproc.czvkládadali videa s pokusy vysvětlujícími nějaký fyzikální jev, z nichž odborná porota vybrala v obou kategoriích tři nejlepší.

 „Máme radost, že „Vím proč“ stále táhne a že nám jsou věrní účastníci z minulých ročníků. Během čtyř let natočilo 1170 dětí z celé České republiky 861 fyzikálních pokusů. Zajímavé je, že mnohem aktivnější jsou dívky – soutěží jich o třetinu více než chlapců,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

První místo udělila porota Kateřině Bartákové ze ZŠ Šlapanice za video Harmonické tóny strun o šíření zvuku, na druhém místě skončili Pavel Buřita, Patrik Zajíc a Ondřej Budka z Gymnázia Frýdlant s videem Lom světla.