5. 12. 2016

Běžci zdolávali pražský mrakodrap, každý schod znamenal korunu pro nevidomé a zrakově postižené v Etiopii a dalších zemích Afriky

Praha - Hotel Corinthia hostil v neděli 4. prosince už podruhé neobvyklý závod „Běž pro nevidomé“. Účastníci akce vybíhali dvacet čtyři pater jedné z nejvyšších budov v Praze, aby pomohli nejen své kondici, ale také organizaci Světlo pro svět, pro niž s podporou Nadace ČEZ za každý zdolaný schod, celkem jich je 397, získali jednu korunu. Na konci dne tak zástupci Světla pro svět převzali od nadace šek na 280 000 korun.

Manažer Nadace ČEZ Daniel Novák (vpravo) během předávání symbolického šeku. Částku280 000 korun přitom vyběhali ti, kteří pokořili 397 schodů pražského hotelu Corinthia. Šek přebírá Richard Schinko, výkonný ředitel organizace Světlo pro svět.

Účastníci benefičně-sportovní akce startovali v patnáctisekundových intervalech a 24 hotelových pater mohli zdolat libovolněkrát dle své chuti a sil. Jejich čas se neměřil, počítaly se pouze vyběhnuté schody. Cílem nebylo vyhrát, ale získat co nejvyšší částku pro realizaci aktivit organizace Světlo pro svět. „Celý příspěvek použijeme na projekty Světla pro svět ve prospěch nevidomých a zrakově postižených v Etiopii a dalších zemích Afriky. Například odstranění šedého zákalu stojí v rozvojových zemích pouhých 800 korun a operace trvá 15 minut,“ sdělila jedna z organizátorek akce Jana Janoušková, koordinátorka projektu Během proti slepotě.

Výzva v podobě 24 pater byla ideální příležitostí nejen pro všechny vytrvalce, ale i pro ty, kteří chtěli pomoct dobré věci. Zájemci si navíc zkusili zdolat čtyři patra schodů úplně poslepu, když pro ně organizátoři přichystali klapky na oči. Po vlastní zkušenosti se „slepotou“ se s ještě větší vervou pustili do zdolávání schodů, z nichž každý znamenal další korunu pro Světlo pro svět – nevládní organizaci, jež se zaměřuje na prevenci a léčbu slepoty a na systémovou podporu osob s postižením v rozvojových zemích.

Nadace ČEZ podpořila nedělní benefiční výšlap „Běž pro nevidomé“ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Líbí se nám myšlenka, že lidé vlastním pohybem pomáhají druhým. Množství účastníků této jedinečné akce a hlavně počet vyšlapaných schodů jsou důkazem, že lidé nejsou lhostejní k potřebným,“ uvedla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pro zajímavost, vloni se benefiční běh uskutečnil již 15. listopadu. Příspěvek v konečné hodnotě 138 100 korun pak pomohl organizaci Světlo pro svět v další kampani upozorňující na problematiku lidí s postižením v zemích globálního jihu a rovněž nevidomým českým sportovcům v úhradě nákladů jejich tréninkových a závodních aktivit.