6. 5. 2016

Desítky energetiků křísili Prašivou, další pomáhali v Ostravě seniorům a v Šumperku hendikepovaným dětem

BESKYDY/OSTRAVA/ŠUMPERK – Čtyři desítky elektrikářů, techniků, analytiků, personalistů, nákupčích, účetních i dalších zaměstnanců Skupiny ČEZ včetně právníka se jako dobrovolníci zapojily do projektu Vzkříšení horské chaty Prašivá, jehož cílem je tento beskydský unikát obnovit a navrátit mu zašlý lesk a slávu. Další zaměstnanci v rámci akce Čas pro dobrou věc malovali v Charitním domě sv. Alžběty v Ostravě a ve společnosti MOMENT Česká republika třídili oblečení a další darované zboží, které se bude prodávat v charitativních obchodech Žebřík. Na ranči pro hendikepované děti ze šumperské školy Pomněnka pomáhaly operátorky zábřežského call centra i pracovníci elektrárny Dlouhé stráně.

Na Prašivé energetici pracovali dva dny. První byl deštivý, proto pomáhali při rekonstrukci banketky a úklidu vnitřních prostor. Když druhý den vysvitlo slunce, vydali se do terénu: brousili a natírali historické venkovní lampy a lavice, podíleli se na úklidu okolí chaty a sbírali kameny, které se budou využívat na stavbu přírodního chodníku kolem chaty. „Odvedli obrovský kus práce. Makali s nadšením, chuť pomoci přinesla výbornou atmosféru,“ poděkoval chatař Martin Stiller z Klubu českých turistů. Nadšení byli i zaměstnanci. „Byl to nejlepší dobrovolnický den, jaký jsme kdy měli. Jsme z něj utahaní, ale ten dobrý pocit stojí za to,“ shrnula pocity většiny účastníků specialistka vrcholového účetnictví Jana Bacílková.

Celkem šest zaměstnanců se vystřídalo v Charitním domě sv. Alžběty, což je zařízení pro přechodný pobyt seniorů provozované Charitou Ostrava. Dva z nich se podíleli na malování kuchyňky, která slouží k přípravě a ohřevu stravy dovezené z centrální kuchyně. „Malováním kuchyně jsme strávili celý den. Stěny i strop bylo nutné oškrábat, potom natřít penetrací, vyspárovat a pak teprve malovat,“ řekl Jakub Sigmund, specialista mobilních aplikací společnosti ČEZ Distribuce, který se rád seznámil s fungováním celého zařízení. „Všem zaměstnancům domu sv. Alžběty patří veliký obdiv za to, co dělají. Viděli jsme, jak je celá sociální oblast zabývající se seniory finančně podhodnocená. Lidé tam pracují za mnohem menší platy, než je průměrná mzda, a přitom dělají práci, za kterou by si zasloužili platy mnohem vyšší než průměr,“ dodal Sigmund.

Pomoci zaměstnanců Skupiny ČEZ si ostravská Charita cení. „Během dvou dnů zvelebili několik prostor střediska, především vymalovali dvě kuchyňky a denní místnost pro personál charitního domu. Své práce se zhostili opravdu dobře,“ poděkoval Dalibor Kraut, mluvčí Charity Ostrava, kterou energetici dlouhodobě podporují prostřednictvím Nadace ČEZ, letos například částkou 100 tisíc korun na provoz mobilního hospice.

Další dobrovolníci pomáhali ve skladech obecně prospěšné společnosti MOMENT, která provozuje několik charitativních obchodů a z jejich výtěžku podporuje další neziskové organizace. „Dobrovolnice pomáhaly s tříděním darů z veřejných sbírek a s naskladněním nové kolekce zboží v obchodě, jehož výtěžek putuje do denního stacionáře Žebřík, který podporuje hendikepované osoby a lidi s poruchou autistického spektra,“ vysvětlila Simona Honsová, ředitelka společnosti MOMENT s tím, že energie dobrovolnic byla nevyčerpatelná. „Díky jejich pomoci jsme mohli připravit prodejnu k znovuotevření v plánovaném termínu. Při práci byla navíc skvělá atmosféra,“ dodala Honsová.

V podhůří Jeseníků se zaměstnanci přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně a Call centra v Zábřehu na Moravě zapojili do údržby a zvelebování ranče Pomněnka v Šumperku. Ten využívají hendikepované děti ze stejnojmenného denního centra a školy.

Na ranči se děti starají o kozy, králíky, slepice, prasátko a několik koní. „Práce se zvířaty a zážitky, které při ní získávají, mají pro děti s hendikepem nedocenitelný význam. Péče o ranč je však časově velmi náročná, proto jsme rádi, že se dobrovolnictví zaměstnanců Skupiny ČEZ stalo tradicí a chodí nám pomáhat každý rok,“ řekla zástupkyně ředitelky Pomněnky Šárka Trundová.

„Lidé z Dlouhých strání jezdí pomáhat dětem z Pomněnky už několik let. I když je to jen jeden den v roce, tak si myslím, že je tady za námi vidět nějaká práce. A to je důležité, protože neziskový sektor se bez dobrovolníků a nadšenců neobejde,“řekl hrázný elektrárny Jiří Dostálek.

Pravidelně jezdí pomáhat do Pomněnky také zaměstnanci Call centra Skupiny ČEZ v Zábřehu na Moravě. „Je to příjemná práce v přírodě, navíc prospěšná. Dobrovolnický den nám přináší dobrý pocit a zároveň odreagování od každodenní pracovní rutiny,“ shodly se operátorky.

Kolem statku byla práce na celý den. Chlapi například odváželi do sběrného dvora stavební suť, která se v areálu nashromáždila, příslušnice něžného pohlaví se chopily štětců a natíraly lavičky. Po obědě všichni společně vyhrabávali z výběhu nastlanou slámu, aby zlepšili prostředí pro chov afgánských koz.

Projekt firemního dobrovolnictví Čas pro dobrou věc organizuje Skupina ČEZ od roku 2008 v celé republice. Každý zaměstnanec si může vybrat, jaké veřejně prospěšné organizaci nabídne své síly nebo vědomosti. V uplynulých osmi letech se do programu zapojilo téměř 4000 energetiků.