31. 8. 2024

Děti ze Suché Lozi dostaly k zahájení školního roku Oranžové hřiště

Hned vedle školy a školky vyrostlo v obci Suchá Loz na Uherskohradišťsku Oranžové hřiště s atrakcemi pro malé i větší děti. To, jak bude hřiště vypadat, navrhli v anketě děti i rodiče, vysvětlil starosta obce Václav Bujáček. Na stavbu za zhruba 2,5 mil. Kč přispěla milionovým darem Nadace ČEZ.

Oranžové hřiště vyrostlo na místě bývalého plácku pro děti, který vznikl před mnoha lety a většina jeho atrakcí už měla nejlepší roky dávno za sebou. „Naším cílem bylo dětem postavit takové hřiště, jaké si samy přejí, ne jaké jim navrhne projektant. Proto jsme na webu oslovili rodiče a ti nám se svými dětmi poslali spoustu nápadů. Teprve potom začala práce architekta,“ říká starosta Václav Bujáček.

Hřiště, které je veřejně přístupné, slouží nejen místním, ale také dětem z okolních obcí. „Je v krásném prostředí mezi stromy, takže poskytuje dětem i rodičům stín a klidný odpočinek. Při cestě z města tady často zastavují přátelé a známí z jiných vesnic, aby se na našem hřišti jejich děti vyřádily,“ nevadí starostovi, naopak to říká hrdě a dodává, že obec letos pro děti vybudovala ještě jedno hřiště na horním konci vesnice.

Nadace ČEZ přispívá městům a obcím na výstavbu Oranžových hřišť od roku 2003, za 20 let stála u vzniku více než 700 hřišť.