23. 8. 2024

Slunce svítí všem, tedy i lidem s hendikepem; Nadace ČEZ pomohla, aby tomu tak bylo 

Unhošť -  Výměnu oken, interiérových a venkovních dveří má za sebou jeden z objektů „Centra služeb Slunce všem“ v Unhošti. Tato obecně prospěšná společnost se celoročně věnuje sociálně terapeutickým aktivitám, přičemž poskytuje chráněné bydlení a možnost pracovního uplatnění osobám se zdravotním postižením. Jeho klienti se například věnují zahradnickým pracím a pekařině, obsluhují v kavárně, vyrábějí různé dekorativní a dárkové předměty či pomáhají při úklidu a pečovatelských službách , a podobně. Na realizaci výměny 14 oken, 9 interiérových a jedněch vstupních dveří v jednom z objektů Slunce přispěla organizaci Nadace ČEZ v rámci grantu Podpora regionů finanční částkou 250 000 korun.

„Máme kolem sto klientů s různými druhy a stupni zdravotního postižení, řada z nich už nikoho blízkého nemá, takže jsou celoročně odkázáni na naši pomoc. Ti, jimž to jejich hendikep umožňuje, jsou rádi, když se mohou zapojit do nějaké činnosti a být prospěšní společnosti. Bohužel jsou i tací, kteří jsou na vozíčku nebo už jen leží. Objekt v Luční ulici v Unhošti, u něhož proběhla výměna oken a dveří, slouží jako denní stacionář, sociálně terapeutické dílny, sociální rehabilitace a chráněné bydlení těm, co dokáží být svým způsobem samostatní. Mohou se zde věnovat i zahradnickým pracím, případně si něco upéct v malé pekárně či se zapojit do pracovních aktivit v terapeutické dílně. Výměnou oken a dveří jsme zlepšili podmínky k žití jak našich klientů, tak i zaměstnanců. Zvětšila se světlost místností a snížila spotřeba energie. Nová okna pochopitelně i více těsní, takže nedochází ke zbytečným únikům tepla,“ uvedla během poděkování a symbolického přestřižení pásky u nových vstupních dveří Blanka Dvořáková, ředitelka  Centra služeb Slunce všem, o.p.s.

„Slunce svítí všem“ je unikátní projekt, jehož počátky sahají do roku 1991, kdy vznikla Škola Slunce. Jde o soukromou mateřskou, základní školu a střední školu, takže se v ní vzdělávají od nejútlejšího dětství až do dospělosti žáci s různým stupněm a druhem postižení. Na školu navazuje Centrum služeb Slunce všem, což je profesionální zařízení, které již dvacet let slouží potřebám hendikepovaných osob i nejširší veřejnosti. Poskytuje ambulantní služby (denní stacionář, sociálně terapeutická dílna, sociální rehabilitace, aktivizační služby pro seniory), terénní služby (pečovatelská služba, osobní asistence, aktivizační služby pro rodiny), pobytové služby (chráněné bydlení, odlehčovací služby, domov pro osoby se zdravotním postižením) a sociální poradenství. Centrum provozuje i chráněnou pekárnu a Kavárnu Slunce. Do třetice se pak Slunce objevuje i v názvu nadačního fondu, který od roku 2002 podporuje děti a dospělé se speciálními potřebami a zároveň zastřešuje všechna zařízení organizace, která se na Kladensku nacházejí v Unhošti, Nouzově, Stochově, Kyšicích a Horním Bezděkově.

„Vážíme si všech, co se nějakým způsobem věnují našim zdravotně postiženým spoluobčanům a snaží se je zapojit do běžného života. Vždy nás potěší, když se mezi žádostmi o finanční grant v rámci Podpora regionů objeví projekt, který myslí právě na ně. Správní rada nadace proto neváhala podpořit Centrum služeb Slunce všem, které potřebovalo zlepšit životní podmínky klientů v jednom ze svých objektů,“ poznamenala k tomu Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Slunce svítí všem  je vlastně i naše celoživotní motto. Naším cílem totiž je, aby se uživatelé námi nabízených služeb co nejvíce přiblížili běžnému způsobu života a dosáhli maximální možné samostatnosti. Prostě slunce svítí pro všechny, nejen pro nás bez hendikepu, a my se musíme snažit ty druhé pochopit a co nejvíce jim pomáhat. Ne je litovat, ale vést je směrem k jejich smysluplného žití. Proto se snažíme neustále zlepšovat, zavádět různé terapie a hledat alternativy.  Proto chceme, aby u nás pracovali vzdělaní odborníci, kteří mají své Slunce v duši a srdíčko na správném místě,“ uzavřela Blanka Dvořáková, která stála u zrodu všeho, co od roku 1991 až doposud projekt „Slunce svítí všem“ obnáší.