4. 7. 2024

Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

Flotila vozidel dukovanských hasičů se rozrostla o nový automobilový žebřík AZ 40, jehož rameno dosáhne až do výšky 40 metrů a je vybaveno i pro záchranu váhově nadrozměrných osob. Nový žebřík, který je náhradou za dosluhující plošinu, je výrazně modernější a rychlejší pro použití při zásahu. Hasičům tak výrazně pomůže při případných zásazích ve výškových budovách elektrárny, ale i v jejím okolí.

Hlavním přínosem nového automobilového žebříku je jeho technické provedení a spolehlivost. Oproti stávajícímu je dvoučlenná posádka hasičů schopna připravit žebřík k plnému použití za výrazně kratší dobu, a to za pouhých 90 sekund od příjezdu na místo zásahu. Nový žebřík tak dukovanským hasičům dává cenné minuty navíc k záchraně osob a majetku.

Přeji nám všem, aby nejen tato nová, ale veškerá technika, kterou Hasičský záchranný sbor Jaderné elektrárny Dukovany má k dispozici, sloužila jen pro nácviky možných událostí. Současně jsem hrdý na pomoc, kterou elektrárenští hasiči stále častěji poskytují obyvatelům v našem okolí,“ prozradil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Plně automatizovaný výsuvný žebřík je na konci opatřen záchranným košem pro 5 osob, jeho nosnost je 500 kg a je vybaven vodní clonou pro ochranu před sálavým teplem. Umožňuje provést hasební zásah za pomocí lafetové proudnice nebo hadicového navijáku. Dále je vybaven prostředky pro záchranu osob v nosítkách i podvěsu. ČEZ do nové hasičské techniky v Dukovanech jen v letošním roce investoval přes 26 milionů korun.

Průměrně jsou dukovanští hasiči povolávání Krajským operačním střediskem k zásahům mimo elektrárnu cca 70x ročně. Jen v letošním roce už svoji pomoc v okolí elektrárny poskytovali v 32 případech. Jde především o zásahy u dopravních nehod, poskytování rychlé předlékařské pomoci, resuscitací a hašení požárů.