21. 6. 2024

V Temelíně modernizují velíny

Náročnou modernizací procházejí aktuálně velíny v Jaderné elektrárně Temelín. Smyslem úprav je vytvořit modernější vzhled a klidnější prostředí. Aktuálně už technici dokončili úpravy ve velíně prvního bloku. Letos ČEZ do modernizace temelínské elektrárny investuje 4,1 miliard korun.

Zaizolovat potrubí vzduchotechniky, instalovat speciální akustický panel za operátory, ale i modernizovat osvětlení, vyměnit nábytek nebo koberec. Takovou úpravou procházejí obě blokové dozory.

„Má to nejen estetický význam, ale i praktický význam. Operátům jsme chtěli vytvořit klidnější prostředí, především pak snížit zvukové efekty vzduchotechniky. A to se díky úpravám povedlo,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Úpravy na blokových dozoren proběhly už před několika lety. Tehdy se technici instalovali zvukovou izolaci za čelní ovládací panel. Podle energetiků jsou úpravy na blokových dozornách náročné.

„Úpravy na zařízení lze udělat během odstávek. Pro operátory je ale odstávka nejrušnější období. Úpravy se tak musí dělat za provozu, což také není jednoduché. Proto revitalizace blokovek není ve světě běžná, tam většinou zůstávají v původním stavu. Přitom jde o klíčové místnosti elektrárny. Je dobře, že se nám modernizace povedla udělat a věřím, že ji operátoři ocení,“

konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Modernizací, která začala na podzim 2023 už aktuálně prošel velín prvního bloku, na druhé blokové dozorně chtějí technici práce dokončit letos v září.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.