12. 5. 2017

Jako první vyvedl svá mláďata sokolí pár na komínu Teplárny Trmice

Trmice – První letošní prokazatelný úspěch co se záchovného programu ohrožených druhů týče, si může do kolonky „sokol stěhovavý“ zapsat Skupina ČEZ. Sokolí budka na ochozu komína Teplárny Trmice je totiž dočasným domovem, krom dospělého páru, dvou jeho mláďat. V současné době je u ní umístěna fotopast, od níž si ornitolog Václav Beran slibuje, že zachytí nejen oba sokolíky, ale i samici, která je kroužkovaná.

„Obě mláďata jsou již plně vzrostlá a bez problému létající. Jedno mi uletělo na ochoz vedlejšího komína, aniž bych ho stačil vyfotit. Druhé následovalo hned po něm, to jsem alespoň stihl vyfotit. Jsou to dvě velmi časná mláďata, takže můj úmysl je okroužkovat, nevyšel. K budce jsem ještě umístil fotopast, doufám, že tam budou aspoň nocovat, abychom měli nějaké pěkné fotky. Třeba tam občas zalétne i samice a podle jejího kroužku se mi podaří zjistit, odkud je původem. Samec kroužek nemá,“ uvedl ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a spolupracovník ALKA Wildlife, o. p. s.

A právě ornitology z této obecně prospěšné společnosti podpořila i Nadace ČEZ. Na monitoring sokola stěhovavého tak získali již celkem 400 000 korun. Loňské prostředky přitom posloužily právě k nákupu dvou speciálních fotopastí, z nichž jedna se nyní nachází u budky na komíně Teplárny Trmice. Její dočasní obyvatelé mají přitom veliký apetit. „Jsou v ní a v jejím okolí na ochozu zbytky mnoha holubů, dále zobáky tří špačků, dvou dlasků a křídlo z křivky,“ konstatoval ornitolog. Podle něj sokolí pár tak napravil své loňské neúspěšné zahnízdění, kdy samice sice snesla dvě vejce, ale neoplozená. „Letos byl trmický párzřejmě první, a velikost mláďat tomu i napovídá, který začal tokat. Samici jsem v budce pozoroval už 13. ledna, díky tehdy silnému větru pak společně se samcem předváděli doslova leteckou akrobacii v okolí komína.“

Od roku 2011, kdy byla na ochozu chladicí věže Elektrárny Tušimice umístěna vůbec první kovová sokolí budka v České republice, se již na výškových elektrárenských stavbách (komínech či chladicích věžích) Skupiny ČEZ podařilo odchovat 47 sokolích mláďat. Podle ornitologa Berana patří ČEZ bezesporu mezi průkopníky ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Teprve poté následovaly instalace dalších budek na jiných průmyslových stavbách v republice a probíhají dodnes.