26. 8. 2024

Kozí a ovčí farma v Krmelíně posílí udržitelnost a uspoří za energii. Nová fotovoltaika od ČEZ ESCO zajistí 40 % elektřiny

Novou fotovoltaickou elektrárnu postavila společnost ČEZ ESCO pro rodinnou ovčí a kozí farmu Bon Lait v Krmelíně nedaleko Ostravy. Téměř 400 panelů na ploše 900 metrů čtverečních nově zásobuje čistou energií výrobnu mléčných produktů a stáje pro zvířata. Ročně nová elektrárna dodá farmě až 170 MWh bezemisní elektřiny. Celkovou spotřebu farmy nový zdroj pokryje ze 40 procent.

„Naše zvířata chováme co nejvíce v souladu s udržitelným zemědělstvím a dbáme na jejich zdraví, kvalitní krmivo a volný pohyb. Vlastní fotovoltaika je pro nás dalším krokem, díky kterému se farma posune v šetrnosti k životnímu prostředí zase o krok dál. Samozřejmě pro nás tento projekt znamená i úsporu finančních prostředků, které můžeme investovat do výroby a dalšího zlepšování nebo rozšiřování farmy,“ vysvětlují manželé Michaela a Lukáš Hlubkovi, majitelé farmy Bon Lait.

Fotovoltaiky se stávají u podnikatelů stále oblíbenější. Na krmelínské farmě bude bezemisní energie ze slunce zajišťovat osvětlení stájí, chladicích prostorů, provozu zpracování mléka i veterinární kliniky. „Místní výroba díky fotovoltaice od ČEZ ESCO získává významný zdroj čisté elektřiny. Je potěšující vidět, že nejen velké průmyslové podniky, ale i menší rodinné firmy se věnují dekarbonizaci a staví vlastní ekologické zdroje. Krmelínská farma je inspirací pro ostatní podnikatele, kteří o podobných projektech zatím jen uvažují,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Bon Lait je kozí a ovčí farma v Krmelíně na Ostravsku. Zaměřuje se na produkci vlastních mléčných výrobků v prémiové kvalitě od francouzských sánských koz a ovcí v českém chovu. Společnost Bon Lait je certifikována IFS – mezinárodním certifikátem kvality a bezpečnosti potravin. V současnosti na krmelínské farmě chovají na 1 000 zvířat. Své výrobky dodává do velkých řetězců i do online obchodů. Podrobnosti na www.bonlait.cz