29. 8. 2023

Letní univerzitu začali v evakuačním rukávu

Skokem do evakuačního rukávu začalo dvacet devět studentů a čtyři studentky dvoutýdenní odbornou stáž v Jaderné elektrárně Temelín. Na úvod tak zvané Letní univerzity energetici vysokoškolákům představili speciální hasičský prostředek, který umožňuje evakuaci až ze čtyřicetimetrových budov. Unikátní vzdělávací program, ze kterého mají účastníci velkou šanci najít uplatnění v jaderné energetice, potrvá do 8. září.

Odborné přednášky, prohlídky nejzajímavějších míst elektrárny, ale i netradiční zážitky. Takový je program Letní univerzity, kterou už poosmnácté připravila pro vysokoškoláky společnost ČEZ v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Sami energetici přitom potvrzují, že úspěšní absolventi mají velkou šanci najít v ČEZ následné uplatnění.

„Z předchozích ročníků víme, že drtivá většina úspěšných absolventů u nás najde uplatnění na různých technických profesích. Teď navíc mají šanci být u nového směru jaderné energetiky, tedy u rozvoje malých modulárních reaktorů,“ uvedl Bohdan Zronek člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Během dvou týdnů na studenty čekají tři desítky přednášek, návštěva reaktorového sálu, strojovny, simulátoru nebo centra, kde energetici připravují odborníky na nedestruktivní kontroly. V programu mají i pár adrenalinových zážitků.

„Vedle skoku do evakuačního rukávu to bude pro zájemce i ferrata na Hluboké nad Vltavou. Program pro studenty máme od rána do večera a je to od jaderné energetiky přes sport až po divadelní představení na otáčku v Týně nad Vltavou,“ shrnul program organizátor univerzity Pavel Šimák, náborový expert ČEZ.

 

ČEZ zesiluje náborové aktivity. Vedle operátorů se soustředí na strojníky, elektrikáře nebo svářeče

I s ohledem na rozvojové projekty ČEZ v posledním době zesiluje svoje náborové aktivity. K tradičním programům jako jsou stáže pro středoškoláky a vysokoškoláky, letos poprvé připravil speciální SMR kemp určený pro zájemce o působení v oblasti malých modulárních reaktorů. Soustředí se i na technické profese jako například svářeči, elektrikáři nebo strojníci. Obor Elektroenergetika a elektrické stroje už druhým rokem funguje na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické Dukelská v Českých Budějovicích. Od září se na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Hněvkovice rozběhne nový obor Svářeč potrubář v jaderné energetice.

Více informací o volných pozicích a vzdělávacích aktivitách je možné nalézt na speciálním webu www.kdejinde.cz.