15. 5. 2024

Májové setkání žen z regionu Jaderné elektrárny Dukovany

Starostky, představitelky neziskových organizací, ale i zástupkyně médií se v rámci oslav Dne matek setkaly v Jaderné elektrárně Dukovany. Vyslechly si aktuální informace o provozu jaderné elektrárny i výhledy do budoucna. Samy se také podělily o novinky v jejich profesích, ale i soukromí.

Nejen gratulace a poděkování, ale i informace o provozu a představení zajímavých nových projektů čekalo ženy z okolí Dukovan od ředitele elektrárny Romana Havlína. O nových blocích a veškerých souvislostech se víc dozvěděly od Martina Uhlíře, zástupce společnosti EDUII. Samy se potom podělily o novinky z regionu a ze svých obcí a sdílely také část svých soukromých radostí.

 „Společná setkávání se ženami z jaderného regionu mi přináší jiné pohledy na podobné problémy, které řešíme každodenně,“ říká Petra Jílková, předsedkyně Ekoregionu 5 a starostka obce Rešice. „Jak se říká: sdílená starost je poloviční a radost se násobí a tady to opravdu platí,“ dodává Petra Jílková. „Prožily jsem společné pěkné odpoledne, dozvěděly se spoustu nových informací o stávající elektrárně a připravovaném novém bloku. Jsem moc ráda za vzájemnou informovanost, a to nejen tu profesní, ale i lidskou“.

 Práci žen ve vedoucích pozicích samosprávy i neziskového sektoru ocenil při setkání i ředitel jaderné elektrárny „Dovolte mi poděkovat za vaši práci nejen pro rodinu, ale také pro samosprávu a okolí, kde působíte. Ženy jsou jak ve vedoucích pozicích, tak v kolektivech pracovníků velmi důležité. Velmi si to uvědomujeme právě i v oblasti jaderné energetiky, kde se daří bořit mýty, že se jedná jen o mužskou záležitost,“ říká Roman Havlín. „V posledních letech narůstá procento žen pracujících v jaderných elektrárnách, v Dukovanech máme od letošního roku také historicky první ženu v profesi operátorky bloku,“ dodává Roman Havlín