5. 9. 2024

Na Havířovských slavnostech se bude na Oranžových kolech Nadace ČEZ šlapat pro autisty i malé akvabely

Na Havířovské slavnosti se vrací Oranžové kolo! Na speciálním handbikovém trenažéru se bude v pátek 6. září v areálu sportovní haly Slavie šlapat pro spolek ADAM – autistické děti a my, který pomáhá autistům i jejich rodinám, a pro Synchro Club Havířov zaměřený na synchronizované plavání dětí neboli akvabely. Vyšlapanou energii převede Nadace ČEZ na finance, které pomohou dětem z Havířova.

Na speciálně upravených handbikových trenažérech se může projet každý zájemce a svým pohybem navíc pomůže dobré věci – sám se přitom rozhodne, kterému spolku věnuje vysportovanou energii. „Tu pak Nadace ČEZ převede na peníze, které hned symbolicky prostřednictvím šeku předáme zástupcům obou organizací,“ říká Martin Václavek, generální ředitel společnosti ČEZ Energo a předseda představenstva firmy ENVEZ, kterou založila společnost ČEZ ESCO společně s městem Havířov.

Oranžová kola budou v provozu v pátek 6. září od 14:30 do 20:00, šeky se budou předávat na hlavní scéně slavností přibližně ve 20:50 těsně před koncertem kapely Avantasia.

„Dar od Nadace ČEZ využijeme na financování terapeutického pobytu pro děti s autismem, které vyžadují vysokou míru podpory. Na pět děti potřebujeme deset asistentů a psychologa,“ vysvětluje ředitelka spolku ADAM Marie Gerdová.

Synchro Club Havířov využije finance na zajištění plnohodnotných tréninků. „Náš sport je poměrně nákladný. Pomoc Nadace ČEZ nám umožní rozpohybovat ještě více děvčat, což je naším hlavním cílem,“ upřesňuje předsedkyně klubu Renata Kardohelyi.

Šlapat na Oranžovém kole bude i primátor Havířova Josef Bělica. „Mám radost, že aktivity našeho společného podniku ENVEZ, který jsme založili se společností ČEZ ESCO, přináší městu nejen nový pohled na energetiku, ale také nový rozměr společenského a kulturního života a zároveň podporu pro neziskové organizace, tentokrát děti s autismem i našich malých sportovních talentů. Těším se, že je na Oranžovém kole podpoří co nejvíce Havířováků,“ řekl Josef Bělica.