12. 2. 2016

Na Karlovské 50 pomohou běžkaři padesáti beskydským valaškám. Zájemci se mohou přihlásit ještě ráno

Karlovice – Karlovská 50, třetí závod letošní ČEZ SkiTour, se nakonec pojede, i když vzhledem k vrtochům počasí museli pořadatelé změnit původně plánovanou trasu. Závodníci i rekreační běžkaři, kteří se na trať oblíbeného závodu vydají, mohou navíc svým pohybem pomoci stádu valašek, původnímu plemenu beskydských obcí.

„Pomoci nám může každý, kdo si do svého chytrého telefonu nainstaluje aplikaci EPP Pomáhej pohybem, přičemž pomáhat se dá z kteréhokoliv místa v republice, nemusíte být v Karlovicích. Vysportované body nám Nadace ČEZ promění na finance a my je použijeme na péči o valašky, které jsou pro Beskydy zvláště v dnešní době velmi důležité. Tím, že všechno sežerou, pomáhají udržovat biodiverzitu Beskyd,“řekl Vojtěch Bajer, předseda ČSOP Salamandr z Valašského Meziříčí.

Na všechny tři závody se mohou zájemci zaregistrovat ještě v sobotu ráno v hotelu Galík. Hlavní trať bude dlouhá jen 40 kilometrů, naopak trasa, která má mít oficiálně 25 kilometrů, jich bude mít nakonec o tři více. A desetikilometrový závod vhodný pro celé rodiny se pojede na 11 kilometrů.

Umístění však není v beskydské zastávce ČEZ SkiTour to nejdůležitější. „Lokace Karlovské 50 je přímo ideální. Start i cíl je v centru obce a parkoviště se zázemím v blízkosti. Obec nabízí i dostatek ubytovacích kapacit, takže není problém přespat a udělat si výlet na celý víkend. Našim přáním je, aby závod probíhal v přátelské atmostéře a byla z něj cítit srdečnost, se kterou do organizace vstupuje i spousta dobrovolníků,“ vysvětlují pořadatelé.

Závod začal už v pátek tradiční Karlovskou mini, na jejíž start se postavilo téměř 150 dětí všech věkových kategorií. Nejvíce vítězství – celkem tři – putovalo do klubu Vivasport Valašské Meziříčí. V Karlovském poháru mládeže, určeném pro neregistrované sportovce, si zlato vybojovala pořádající ZŠ Karlovice.

ČEZ SkiTour je největší seriál v běhu na lyžích u nás, letos už zavítal do Jizerských a Kašperských hor. Po Karlovské 50 pokračuje příští víkend závodem JeLyMan ve Velkém Vrbně na pomezí Králického Sněžníku a Jeseníků a skončí na začátku března v Deštném v Orlických horách. Generálním partnerem celého turné je Skupina ČEZ.

Více informací také na www.ski-tour.cz.