9. 4. 2016

Otičtí sázeli ovocnou alej i v dešti. Teď dobře poroste, těší se starosta

Ani vytrvalý déšť v sobotu neodradil obyvatele Otic na Opavsku od brzkého vstávání, ač tentokrát nemuseli do práce či do školy. Ač starosta vzhledem k počasí počítal maximálně s dvacítkou dobrovolníků, nakonec se jich sešlo třikrát tolik. Díky tomu i téměř šedesátitisícovému příspěvku Nadace ČEZ vysadili nejen na 70 ovocných stromů, ale také kolem čtyř stovek keřů.

„Dohodl jsem se předem s nejtvrdšími chlapy od myslivců a hasičů, abychom vysadili alespoň část stromů. Nakonec ale přišli i nohejbalisté, zahrádkáři, kynologové, členové pěveckého sboru, senioři i mnozí zastupitelé a také děti, a tak nám šla práce rychle od ruky,“ řekl starosta Vladimír Tancík.  

Účast obyvatel a zapojení spolků do společné práce pro obec je v poslední době v Oticích pravidlem. „Mám z toho radost. Na podobných akcích se lidi dají dohromady a pak si společného díla mnohem více váží. Je vidět, jak se postupně mění přístup a vztah lidí k dědině,“ svěřil se spokojený starosta.

Otičtí vysázeli několik odrůd jabloní, hrušek i třešní, z keřů například ptačí zob a zlatý déšť. Na podzim chtějí pokračovat mimo jiné s ořechy, morušemi a jeřabinami. „Původně jsme měli v plánu vysadit vše najednou, ale vzhledem k suchu v posledním období se některé sazenice nedají sehnat. Takže jsem na druhou stranu rád, že dnes prší, stromky dostanou vláhu hned do prvních dnů a je větší šance, že se uchytí,“ dodal Tancík.

Města a obce v České republice obnovují či nově vysazují stromořadí s podporou Nadace ČEZ od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se podařilo vysadit téměř dvě stovky alejí. „Jak se v poslední době stává zvykem, i v Oticích se do výsadby zapojili aktivní občané, kteří si uvědomují pozitivní vliv zeleně v místě svého bydliště,“ řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.