16. 5. 2017

Přechod na nepřehledné křižovatce z Petřvaldu na Šenov má nové osvětlení

Přechod pro chodce na nepřehledné odbočce z hlavního tahu mezi Ostravou a Karvinou směrem na Šenov má nové osvětlení. Zasloužili se o to radní města Petřvald, kteří připravili projekt na nasvícení přechodu a získali na něj více než 90 tisíc korun od Nadace ČEZ. Podle vedení obce i učitelek z mateřské školy, které při dnešním slavnostním otevření asistovaly, jde o výrazný příspěvek ke zvýšení bezpečnosti ve městě.

V blízkosti přechodu jsou autobusové zastávky, obchody i zdravotnické ordinace. „Šlo o jeden z posledních přechodů ve městě, který je na poměrně nebezpečném místě a nebyl osvětlený,“ vysvětlil starosta Petřvaldu Jiří Lukša, proč do nadačního řízení vybral právě tuto zebru.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody už pátým rokem. Od počátku se setkává s velkým zájmem měst, obcí i široké veřejnosti napříč republikou. „Chodci se často mylně domnívají, že pokud oni vidí přijíždějící vozidlo, tak jeho řidič je musí vidět taky, a bez dalšího rozmýšlení vstupují do vozovky. Nejvíce ohroženou skupinou jsou v tomto případě děti. Proto pomáháme nebezpečné přechody osvětlovat, aby řidiči zaregistrovali chodce včas,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.