9. 1. 2017

Příchod pravé paní Zimy severočeské elektrárny nezaskočil

Severní Čechy – Dostatečné zásoby uhlí i vápence pro odsíření mají v současné době severočeské elektrárny Skupiny ČEZ. Navíc jsou uhlím průběžně zásobovány z okolních šachet. Ani elektrárenský provoz není kvůli přívalům sněhu a mrazivému počasí nijak omezen. Stále trvající program přípravy na zimní období, který je před jeho příchodem na jednotlivých elektrárnách prověřován, se tak osvědčuje v praxi i nyní.

Zimní pohled na skládku paliva v Elektrárně Tušimice.

Máme nyní v provozu všech pět výrobních 200 MW bloků. Pro každý denně potřebujeme kolem 4 000 tun uhlí,“ říká Miroslav Kryl, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Počerady. Podle něj má elektrárna i dostatečné zásoby uhlí na skládce. „Konkrétně je to 120 000 tun, čerpáme z ní ale jen minimálně, protože jsme průběžně zásobovány uhlím z povrchových dolů mostecké pánve.“  

 Z Dolů Nástup Tušimice jsou pak průběžně zásobovány elektrárny Prunéřov I a II a Tušimice II. „Naše skládka uhlí má kapacitu 30 000 tun, což je zásoba na 3 až 4 dny provozu všech bloků výrobny.  V současné době na ni máme cca 27 000 tun uhlí.  Šachtu ale máme doslova za humny, takže uhlí odebíráme přímo prostřednictvím vlakových souprav. Čtyři 110 MW bloky přitom spotřebují kolem 8 000 tun uhlí denně,“ dodává k tomu Miroslav Ostrihoň, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Prunéřov I. Podle něj se zatím nikdy nestalo nic fatálního, co by elektrárnu v mrazivém období zaskočilo. „Jen v případě vápence pro odsíření trvá jeho průběžné vykládání déle. Právě kvůli mrazům musí strávit vagóny nějaký čas v nahřívacím tunelu, než vápenec vysypeme.“ 

Podle Tomáše Jandy, vedoucího odboru řízení provozu Elektrárny Prunéřov II, nemají ani zde problémy a dva ze tří zmodernizovaných bloků o výkonu 250 MW jsou v provozu, třetí je v současné době v opravě. Denní spotřeba všech tří bloků je zhruba 14 000 tun uhlí. „Pokud něco řešíme, tak jen provozní záležitosti bez souvislosti se zimou. Uhlím jsme zásobováni přímo z dolů. Na skládce pak máme jako rezervu 140 000 tun uhlí, dostatek je i vápence,“ uvedl Tomáš Janda. Jak dodal, pokud by bylo nutné použít uhlí ze skládky, jsou oba skládkové stroje připraveny k okamžitému použití.

V Elektrárně Tušimice II se rovněž nesetkali s problémy, které by nějak omezily její zimní provoz. „Čtyři výrobní bloky spotřebují denně průměrně 16 000 tun uhlí. Na skládce máme do zásoby 100 000 tun uhlí,“ poznamenal Pavel Nezbeda, vedoucí oddělení řízení směnového provozu s tím, že i tato elektrárna má snadný přístup k dodávkám uhlí ze sousedních Dolů Nástup Tušimice.

„Mrazy nás nezaskočily, provozní technologie je v pohodě. Naše skládka uhlí má kapacitu 60 000 tun, přičemž nyní je na ni 50 000 tun uhlí. Navíc průběžně doplňujeme zásoby uhlí ze sousedního Dolu Bílina, takže nějaké problémy s dodávkou nám nehrozí,“ uzavřel zimní sondu do elektrárenských provozů Ondřej Moucha, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Ledvice. Zde je v provozu výrobní blok s fluidní technologií o výkonu 110 MW a střídavě i nový nadkritický blok o výkonu 660 MW, který je nyní testován právě v zimních podmínkách. Spotřeba uhlí se tak při souběžném provozu obou bloků pohybuje kolem 10 000 tun denně.