28. 5. 2014

Šéf ČEZu jednal s komisařem pro energetiku o situaci na Balkáně a cílech energetické politiky

Komisař pro energetiku Günter Oettinger podpořil brzké vyřešení záležitosti se zelenými certifikáty v Rumunsku. Na společné schůzce s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem probrali také současnou situaci v Bulharsku a shodli se na nutnosti definovat klimaticko-energetické cíle do roku 2030.

Omezení garantované podpory výroby z obnovitelných zdrojů ovlivňuje návratnost investice ČEZ do rumunských větrných parků, brzká notifikace přídělu zeleného certifikátu pro část parku Fantanele a Cogealac ze strany Evropské komise by pomohla situaci zmírnit. Právě to bylo jedno z hlavních bodů schůzky generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše a komisaře pro energetiku Güntera Oettingera, který zavítal do Prahy. Mezi dalšími tématy nechybělo zahájení  řízení o odebrání licence na prodej elektřiny se třemi obchodními společnostmi v Bulharsku. „Panu komisaři děkuji, že se intenzivně zabývá situací v Bulharsku a dbá na dodržování unijních pravidel a respektování nezávislosti energetického regulačního úřadu,“ uvedl Beneš. Komisař Oettinger se o zahraničních akvizicích ČEZ obecně vyjádřil pozitivně, dle něj významně přispěly k růstu firmy, která je nyní jednou z nejvýznamnějších energetik v regionu.

Jednání se dotklo i cílů energetické politiky. Beneš s Oettingerem se shodli, že energetika potřebuje jistotu a stabilitu, takže je nyní, po evropských volbách, potřeba opět oživit diskuze o klimatickém balíčku do roku 2030. ČEZ již v této souvislosti předložil Komisi komentář k jejímu návrhu úpravy systému obchodování s emisními povolenkami. ČEZ doporučuje zlepšení, které by do systému vneslo větší stabilitu a předvídatelnost, konkrétně aby objem obchodovaných povolenek CO2 přesně odrážel reálnou ekonomickou situaci. „Je to jednoduché, pokud výroba klesne o 5 %, sníží se o 5 % i počet povolenek, které se uloží se do rezervy, aby se pak mohly využít, až se situace obrátí,“ vysvětlil Beneš.