10. 6. 2024

SPŠ Ostrov již zná své letošní novodobé Prokopy Diviše; vůbec poprvé se ocenění dočkali i Prokopové Digišové

Ostrov – Motivační program Prokopa Diviše pro školní rok 2023/24, který pro studenty elektro oborů z partnerských škol Skupiny ČEZ již poosmé vyhlásila ČEZ Distribuce, má své vítěze. V případě SPŠ Ostrov si tak devět nejlepších z prvního až třetího ročníku studia oboru elektrotechnika převzalo diplomy a symbolické šeky s částkami 16, 11, 7 tisíc korun jako odměnu za své celoroční snažení. Zároveň byli vůbec poprvé oceněni i nejlepší žáci zapojení do elektronické podoby motivačního programu prostřednictvím mobilní aplikace Prokop Digiš. Do něj se mohli zapojit i letošní maturanti.

„Budu se jako každoročně opakovat. Motivačnímu programu Prokopa Diviše není co vytknout. Myslím, že nejen já, ale i mí kolegové ze všech zapojených partnerský škol Skupiny ČEZ,  jsou rádi, že existuje a je věnován právě oborům elektro. Naše škola je do něj zapojena od samého začátku a opravdu většinu našich žáků motivuje k lepším výkonům. Na finanční odměnu totiž může dosáhnout každý, zaleží jen na píli, snaze, studijní bezúhonnosti a vlastní aktivitě jednotlivce. Prokop Diviš tak vyloženě říká, když budete dobří a budete chtít, počítáme s vámi. Navíc nám, jako partnerské škole, umožňuje více spolupracovat se Skupinou ČEZ,“ říká Pavel Žemlička, ředitel SPŠ Ostrov. Přivítal přitom i premiérovou mobilní aplikaci motivačního programu: „Dává šanci i těm, kteří se už klasického Prokopa Diviše nemohou u nás zúčastnit, tedy všem ze 4. ročníku. Sice už nedosáhnou na finanční odměnu, získávají jen věcnou, ovšem hodnotnou, ale na druhou stranu je to motivuje lépe se připravit k maturitě.“

Za ČEZ Distribuci předával šeky (Prokop Diviš) a věcné odměny (Prokop Digiš) Bohuš Mihál, manažer útvaru Řízení distribuční soustavy: „Energetika už není konzervativní, nýbrž dynamický obor, který se technicky a díky i novým legislativním normám neustále rozvíjí. Proto potřebujeme v našich řadách mladé vzdělané a šikovné lidi, které v daném oboru jen tak něco nezaskočí, jsou připraveni na změny reagovat a zároveň tak s nimi neustále rozvíjet svůj potenciál. Motivační program Prokop Diviš a nyní i jeho mobilní aplikace tak vlastně všechny připravují na možnost usnadnění rozhodování, co po škole dál. Pokud se rozhodnou pro nás, rádi je mezi námi přivítáme. Starší kolegové je vše naučí.“

Za tímto účelem má ČEZ Distribuce svůj dvouletý Absolventský program pro žáky a studenty učilišť, středních a vysokých škol. Absolventi mají k dispozici takzvaného garanta, který je provází adaptací ve společnosti a v pracovním procesu. Během zácviku rovněž rotují po různých odděleních, zapojují se do rozvojových programů a mají možnost účastnit se exkurzí do provozů Skupiny ČEZ. „Jedná se o nástroj generační obměny, kdy absolvent po úspěšném dvouletém zácviku získává standardní pozici u ČEZ Distribuce,“ doplňuje Bohuš Mihál.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč republikou. Oceněním a finanční odměnou tak ČEZ Distribuce motivuje studenty k dobrým školním výsledkům, účasti na studentských soutěžích nebo dalších aktivitách nad rámec běžné školní docházky. Poprvé byl vyhlášen ve školním roce 2016/17 pro pět partnerských středních škol Skupiny ČEZ. Od druhého ročníku se již tradičně zapojuje deset vybraných škol, a to z Plzně, západočeského Ostrova, Chomutova, Liberce, Kladna, Prahy, Hradce Králové, Pardubic, Olomouce a Ostravy. Hlavní motivací k dobrým studijním výsledkům je pochopitelně ocenění a peněžitá odměna 16 000, 11 000 a 7 000 Kč, dle umístění na 1. – 3. místě.

Letošní Prokopové Divišové ze SPŠ Ostrov v oboru elektrotechnika první ročník:  1. Pavel Konjok,  2. Patrik Kožušník a 3. Tomáš Vít . Druhý ročník: 1. Václav Šustr (vloni o ročník níž 2.), 2. Radek Rittich a 3.  Petr Císař (vloni 1.). Třetí ročník: 1. Marek Strunz (vloni 2.), 2. Filip Husák 3. Martin Havel (vloni 1.). Někteří finanční odměnu použijí jako vklad do dalšího studia, další investují do svých koníčků či si nějakým zajímavým způsobem zpestří prázdniny.

Letošní vůbec první Prokopové Digišové ze SPŠ Ostrov: 1. ročník : 1. Daniel Kopecký, 2. Nikola Shrbená  a 3. Matěj Verner.  2. ročník: 1. Antonín Kejšar, 2. Lukáš Pulda a 3. Dominik Wittwar. 3. ročník: 1. Dang Khoi Nguyen, 2. Robin Lomnický a 3.Vojtěch Klůc. 4. ročník:  1. Michal Bršťák, 2. František Lebl (oba na stejné pozici jako v případě loňského Prokopa Diviše) a 3. Jakub Říha.

Letošního 8. ročníku Motivačního programu Prokop Diviš se zúčastnilo celkem 1 393 studentů, za osm let jich už celkem bylo 8 489. Do letošního pilotního ročníku aplikace Prokop Digiš se zapojili napříč všemi školami 423 studenti. Absolvovali přitom 27 kvízů po deseti otázkách. Odměňováni hodnotnými věcnými cenami jsou tři nejlepší v každém ročníku dané školy.