10. 6. 2024

Střední odborná škola ESOZ Chomutov má už po osmé své novodobé Prokopy Diviše a vůbec poprvé i Prokopy Digiše

Chomutov - Motivační program Prokopa Diviše pro školní rok 2023/24, který pro studenty elektrooborů z partnerských škol Skupiny ČEZ již poosmé vyhlásila ČEZ Distribuce, má své vítěze. V případě střední odborné školy v Chomutově, známé pod zkratkou „ESOZ Chomutov“ si tak devět nejlepších žáků tří různých elektrooborů v kostele sv. Kateřiny na náměstí 1. máje převzalo diplomy a symbolické šeky s částkami 16, 11, 7 tisíc korun jako odměnu za své celoroční snažení. Zároveň v areálu školy Na Moráni proběhl „Den energetiky“ a rovněž byli oceněni nejlepší žáci zapojení do elektronické podoby motivačního programu prostřednictvím mobilní aplikace Prokop Digiš, kterého se mohou zúčastnit i zájemci z prvních ročníků.

„Jsme rádi, že Motivační program Prokopa Diviše pro partnerské školy Skupiny ČEZ existuje a je věnován právě elektro oborům. Jsme do něj zapojeni od samého začátku a opravdu většinu našich žáků motivuje k lepším výkonům. Na finanční odměnu totiž může dosáhnout každý, zaleží jen na píli, snaze a vlastní aktivitě jednotlivce,“ kvituje Lenka Demjanová, ředitelka školy. „Novinka, jeho digitální verze Prokop Digiš je dalším přínosem, neboť se do něj mohou zapojit i první ročníky. Tím vlastně už všichni hned po nástupu do školy mají silnou motivaci, být nejlepší a hlavně je to motivuje, aby se o rok později zapojili i do klasického Motivačního programu Prokopa Diviše. Tím pádem mohou vyhrát, nebo se umístit na některém oceněných míst, hned dvakrát, což se už letos i stalo.“

Za ČEZ Distribuci předával šeky (Prokop Diviš) a věcné odměny (Prokop Digiš) Václav Kropáček, manažer útvaru Správa aktivit: „Energetika už není konzervativní, nýbrž dynamický obor, který se technicky a díky i novým legislativním normám neustále rozvíjí. Proto potřebujeme v našich řadách mladé vzdělané a šikovné lidi, které v daném oboru jen tak něco nezaskočí, jsou připraveni na změny reagovat a zároveň tak s nimi neustále rozvíjet svůj potenciál. Motivační program Prokop Diviš a nyní i jeho mobilní aplikace tak vlastně všechny připravují na možnost usnadnění rozhodování, co po škole dál. Pokud se rozhodnou pro nás, rádi je mezi námi přivítáme. Starší kolegové je vše naučí.“

Za tímto účelem má ČEZ Distribuce svůj dvouletý Absolventský program pro žáky a studenty učilišť, středních a vysokých škol. Absolventi mají k dispozici takzvaného garanta, který je provází adaptací ve společnosti a v pracovním procesu. Během zácviku rovněž rotují po různých odděleních, zapojují se do rozvojových programů a mají možnost účastnit se exkurzí do provozů Skupiny ČEZ. „Jedná se o nástroj generační obměny, kdy absolvent po úspěšném dvouletém zácviku získává standardní pozici u ČEZ Distribuce,“ doplňuje Václav Kropáček.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč republikou. Oceněním a finanční odměnou tak ČEZ Distribuce motivuje studenty k dobrým školním výsledkům, účasti na studentských soutěžích nebo dalších aktivitách nad rámec běžné školní docházky. Poprvé byl vyhlášen ve školním roce 2016/17 pro pět partnerských středních škol Skupiny ČEZ. Od druhého ročníku se již tradičně zapojuje deset vybraných škol, a to z Plzně, západočeského Ostrova, Chomutova, Liberce, Kladna, Prahy, Hradce Králové, Pardubic, Olomouce a Ostravy. Hlavní motivací k dobrým studijním výsledkům je pochopitelně ocenění a peněžitá odměna 16 000, 11 000 a 7 000 Kč, dle umístění na 1. – 3. místě.

Letošní Prokopové Divišové z ESOZ Chomutov jsou: V oboru mechanik elektronik: 1. Robert Škrlant; 2. Michal Dufek a 3. Jakub Sladký. V oboru elektrikář: 1. Filip Vokurka (stejně jako vloni ve 2. ročníku), 2. Miroslav Budín a 3.  Yehor Hybel. V oboru mechanik elektrotechnických zařízení: 1. Ondřej Pálka;   2. Jakub Ernest  a 3. Jiří Obermaier. Někteří finanční odměnu použijí jako vklad do dalšího studia, další investují do svých koníčků či si nějakým zajímavým způsobem zpestří prázdniny.

Letošní Prokopové Digišové z ESOZ Chomutov jsou: 1. ročník : 1. Lukáš Weber; 2. Jakub Volf a 3, Zdeněk Miko. 2. ročník: 1. Robert Škrlant; 2. Jan Tláškal a 3. Daniel Demo. 3. ročník: 1. Jakub Ernest; 2. Filip Vokurka a 3. Antonín Leško. 4. ročník: Ondřej Pálka; 2. Michal Dufek a 3. Adam Vaněk.

Letošního 8. ročníku Motivačního programu Prokop Diviš se zúčastnilo celkem 1 393 studentů, za osm let jich už celkem bylo 8 489. Do letošního pilotního ročníku aplikace Prokop Digiš se zapojili napříč všemi školami 423 studenti. Absolvovali přitom 27 kvízů po deseti otázkách. Odměňováni hodnotnými věcnými cenami jsou tři nejlepší v každém ročníku dané školy.