20. 8. 2024

Temelín: drobná úprava turbíny se osvědčila, energetici ji naplánovali i na prvním bloku

Drobná úprava uložení turbíny druhého výrobního bloku se osvědčila. Chvění, které se zde krátkodobě vyskytlo v červenci, se už neopakovalo. Stejnou úpravu proto zopakují technici i na prvním bloku koncem srpna.

Úprava uložení o pouhých devět setin milimetru stačila k tomu, aby se neopakoval nárůst chvění, kvůli kterému operátoři museli v červenci krátkodobě snížit výkon turbíny temelínského druhého výrobního bloku. Nyní chtějí energetici využít obvykle vyšší výroby obnovitelných zdrojů a naplánovali od 27. srpna podobnou úpravu i na prvním bloku.

„Úprava na druhém bloku se osvědčila, proto nechceme čekat až na odstávku jedničky v příštím roce a využijeme období obvykle vyšší letní výroby obnovitelných zdrojů. Není to akutní, ale z provozního i ekonomického hlediska nám to dává smysl,“ 

vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Práce na turbíně by měly skončit do začátku školního roku. Samotná kontrola a nepatrná změna v uložení části turbíny, která umožňuje její posun při teplotních změnách, trvá podle zkušeností techniků jen několik hodin. Zařízení je však nutné pro práci vychladit z provozních cca 280 °C na běžnou teplotu a při náběhu znovu celou technologii nahřát.

Turbosoustrojí v Temelíně jsou největší zařízením svého druhu v České republice. Délka jednoho vysokotlakého, tří nízkotlakých dílů a generátoru je 65 metrů, váha přesahuje 2000 tun a obvodová rychlost nejdelších lopatek přesahuje dvojnásobek rychlosti zvuku. Po ohřevu na provozní teplotu se prodlouží o cca 3 centimetry, přitom musí zůstat zcela těsné. Právě proto u těchto strojů existuje možnost axiálního (osového) posuvu. Na úpravách spolupracují odborníci z ČEZ s dodavatelem turbíny, kterým je plzeňská Škoda Doosan Power.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila xx terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvacet miliónů tun CO2.