9. 8. 2024

Záchranáři testovali novou přistávací plochu v Temelíně

Výjimečný přílet vrtulníku do jinak striktně bezletové zóny byl součástí cvičení, které mělo za cíl otestovat novou přistávací plochu pro vrtulníky v jednom z nejpřísněji střežených areálů v České republice. Sloužit by měla výhradně záchranářům a bezpečnostním složkám.

Vyzkoušet podmínky pro let nad areálem největšího českého energetického zdroje, novou přistávací plochu pro vrtulníky i například dojezdové časy a zkušenosti a vybavení jednotek. To vše bylo cílem rozsáhlého součinnostního cvičení složek Integrovaného záchranného systému a profesionálních záchranářů v Jaderné elektrárně Temelín.

Věřím, že novou přistávací plochu nikdy nebudeme muset opravdu použít, ale v oblasti bezpečnosti nikdy nesmíme být úplně spokojeni. I proto jsme se rozhodli ji vybudovat, a součástí každého takového opatření je jeho otestování,“ vysvětluje ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

Přistávací plocha, která představuje vyčištěný a označený prostor opatřený meteorologickými pomůckami, se nachází mezi výrobními bloky a chladicími věžemi. Je uvnitř rozsáhlého a přísně střeženého areálu, který mimo jiné chrání bezletová zóna ve tvaru válce o poloměru dva kilometry a výšce 1,5 kilometru. Pro komerční a sportovní letadla představuje striktně zakázaný prostor.

„Nepředpokládám, že by připravená plocha sloužila pro jiné než záchranné a bezpečnostní složky. Ty jediné mohou hranice bezletové zóny v případě ostrého zásahu legálně narušit. Pro všechny ostatní, včetně účastníků dnešního cvičení, je třeba si vyjednat výjimku, kterou není snadné získat, a samozřejmě musí dodržovat řadu bezpečnostních opatření,“ doplňuje Kruml.

Účelu plochy odpovídal i námět cvičení, zaměřený na záchranu tří vážně zraněných osob při dopravní nehodě. Celkem mají obě české jaderné elektrárny v plánu v letošním roce 19 rozsáhlých cvičení, některá z nich jsou tajná a povinně se do nich zapojuje velká většina pracovníků elektráren i dalších institucí.