4. 8. 2024

Třinecké železárny a ČEZ ESCO budou spolupracovat na dekarbonizaci výroby oceli

Trendy dekarbonizace, snižování spotřeby energie a uhlíkové stopy se dotýkají i energeticky nejnáročnějších průmyslových odvětví. Třinecké železárny, které jsou jedním z největších zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji a největším tuzemským výrobcem oceli, se chtějí zaměřit na dekarbonizaci výroby oceli a celého svého podnikání. V příštích letech budou investovat do snižování energetické spotřeby, fotovoltaických a jiných nízkoemisních elektráren nebo elektromobility. O možných řešeních a konkrétní spolupráci jednalo vedení Třineckých železáren s vedením společnosti ČEZ ESCO, největším tuzemským dodavatelem úsporných a dekarbonizačních řešení pro průmysl, města, nebo kraje.

„Výroba oceli je charakteristická velkou energetickou náročností a její snižování je velkou a také nákladnou výzvou. Celosvětový trend je nicméně neúprosný a na vysoce konkurenčním trhu s ocelí v budoucnu obstojí jen ten, kdo se nebude bát investic a bude se věnovat dekarbonizaci a větší efektivitě produkce. Na nízkou emisní stopu naší oceli budou navíc klást stále větší důraz naši odběratelé, pro které je udržitelnost silné téma,“ říká generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide.

Třinecké železárny ohlásily transformační program Green Werk, jehož cílem je do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého v Třineckých železárnách o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Program se zaměřuje na využití zelené energie ve výrobních procesech a provozu a obsahuje zhruba 20 projektů za více než 40 miliard korun. Letos také vedení železáren uzavřelo memorandum s vládou a Moravskoslezským krajem o podpoře větší udržitelnosti výroby.

ČEZ ESCO se jako lídr moderní energetiky věnuje velkým dekarbonizačním projektům ve firmách dlouhodobě a má za sebou řadu rozsáhlých zakázek nejen v průmyslu, ale i v krajích nebo velkých městech. „Rostoucí poptávka našich zákazníků jasně ukazuje, že podniky už nezbytnost dekarbonizačních investic nejen vnímají, ale i ve velkém realizují. To se týká i těžkého průmyslu. Naším úkolem v ČEZ ESCO je najít dobrá řešení jak pro menší zákazníky, tak pro ty největší firmy. Jsme tak připraveni pomoci i Třineckým železárnám a podpořit je v ekologizaci oboru, který je s moravskoslezským regionem historicky a ekonomicky úzce spjatý,“ dodává generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Pro ČEZ ESCO samozřejmě nejsou Třinecké železárny neznámou firmou, v minulosti zde ČEZ ESCO realizovalo řadu modernizací a úspěšných projektů. Společnost se podílela mimo jiné na zefektivnění dodávek stlačeného vzduchu, nové pískové filtraci pro vodárnu v areálu firmy nebo modernizaci potrubí a tzv. krokové pece pro zpracování hutních materiálů. ČEZ ESCO největšímu producentovi oceli v Česku dodává také čistou elektřinu z jaderných a obnovitelných zdrojů.

Během jednání zástupci obou firem probírali i možné zapojení Třineckých železáren do Aliance pro bezemisní budoucnost. Tato byznysová platforma má za cíl usnadnit rychlý a efektivní přechod české ekonomiky na nízkoemisní zdroje při zachování konkurenceschopnosti. Aliance už nyní tvoří silný hlas té části byznysu, která chce přistupovat k zelené energetice pragmaticky a konstruktivně. Členy aliance jsou vedle ČEZ například společnosti onsemi, ORLEN Unipetrol, Wienerberger, Škoda Auto, Komerční banka nebo Sigma.

Třinecké železárny

Obchodní společnost Třinecké železárny, a. s. založená v roce 1839, je po více než 180 let svého trvání nositelem dlouholeté tradice hutní výroby v Těšínském Slezsku. Jediným akcionářem Třineckých železáren je obchodní společnost MORAVIA STEEL a.s. Třinecké železárny jsou největší českou hutí s domácím kapitálem, která má od roku 2009 největší podíl na tuzemské produkci oceli. Firemní mise „Společně pro příští generace“ jasně dokumentuje dlouhodobý vztah Třineckých železáren k okolnímu regionu, spoluzodpovědnost za trvalé zlepšování stavu životního prostředí ve svém okolí a snahu o zlepšování kvality života jeho obyvatel. Více na www.trz.cz

ČEZ ESCO

ČEZ ESCO (Energy Service Company) je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, výstavbu a provoz kogeneračních jednotek, zavádění systémů měření, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má cca 2000 zaměstnanců. Mezi jeho dceřiné společnosti patří AirPlus, AZ KLIMA, CAPEXUS, ČEZ Energetické služby, ČEZ Energo, Domat Control System, ENESA, EP Rožnov, HORMEN, KART nebo ŠKO-ENERGO. Více na www.cezesco.cz.