11. 12. 2021

V promenádní ulici Města Albrechtic vysadili školáci hlohy

Promenádní ulici, kterou občané Města Albrechtic často využívají na vycházky, k návštěvám hřbitova a cestám do školy, stíní od podzimu 21 vzrostlých sazenic hlohu obecného. Většinu z nich vysázeli školáci z místní základní školy a každá třída si převzala nad jedním stromem patronát. Nadace ČEZ přispěla obci na projekt 147.000 korun.

Zástupci města se těší, že stromy výrazně zlepší klima na ulici Petra Bezruče, kterou místní využívají také proto, že kopíruje frekventovanou silnici I/57 z Krnova směrem do Osoblahy a na Polsko. „V roce 2018 prošla ulice kompletní rekonstrukcí, vloni jsme na ni přidali lavičky. Vysázení aleje hlohů je přirozeným pokračováním naší snahy o zútulnění této lokality,“ upřesnila starostka Jana Murová, která si hloh vybrala ve spolupráci se zahradníky díky jeho krásným květům.

Sázení stromů podporují energetici už deset let. „Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, a nás těší, že jim v tom můžeme vycházet vstříc. Vždy máme radost, když vidíme, že obec do výsadby zapojí děti, které tak mají od útlého věku možnost uvědomit si, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Od roku 2011 podpořili energetici v Moravskoslezském kraji výsadbu stromů ve 40 městech a obcích více než 5 miliony korun. Letos se v Moravskoslezském kraji sázely stromy díky podpoře Nadace ČEZ také v Havířově, Orlové, Českém Těšíně a Brance u Opavy.