24. 5. 2024

V Temelíně se vylíhlo další sokolí mládě. Celkově už páté

Radostnou událost zaznamenali v Jaderné elektrárně Temelín. Na druhé nejvyšší stavbě elektrárně, stometrovém ventilačním komíně, se vylíhlo mládě sokola stěhovavého. Sokolímu páru, která v jihočeské jaderné elektrárně hnízdí od roku 2020, se to povedlo třetí rok po sobě. Zdravotní stav mladého sokola zkontroloval zkušený ornitolog, který mládě rovnou také okroužkoval. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology už od roku 2011.

„Jde o samečka starého přibližně měsíc. Byl už hodně vyspělý, kdybysme akci uspořádali o dva až tři dny déle, tak už bysme ho asi nechytili. Takto se nám ho podařilo v budce bezpečně odchytit a okroužkovat,“

konstatoval krátce po kontrole Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Pod dohledem sokolí mámy nasadil ornitolog mláděti kroužky na obě nohy. „Sokoly to nebolí, je to, jako když si nasazujete prstýnek. První kroužek se kontroluje při odchytu a značí, že jde o sokola z České republiky. Druhý pak umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu,“ upřesnil Václav Beran.

V budce na stometrovém ventilačním komíně elektrárny Temelín se mláďata zdrží přibližně měsíc a půl. Pak své rodné hnízdo opustí. První dva roky bývají sokoli hodně bouřliví, různě se potulují, uletí třeba i stovky kilometrů. Narazit na ně mohou kolegové v podstatě kdekoli v Evropě. Hnízdit začínají kolem třetího roku života,“ vysvětluje Václav Beran.

Sokoli pro elektrárnu nepředstavují žádný problém. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů, energetici tak pouze využili prostor, který slouží pro případné pochůzky.

Temelínskému páru se mládě vylíhlo třetí rok po sobě. Předloni pár přivedl na svět tři samičky – Valerii, Evženii a Alexandru, loni to byla Laura. I tentokrát temelínští malého sokola pojmenovali

„Je to tradice, kterou děláme každý rok. Tentokrát máme prvního kluka, dostal jméno Emil. Máme radost z toho, že se sokolům u nás daří, protože jde už o páté mládě, které se u nás vylíhlo,“

poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Dalších sokolích přírůstků se temelínští mohou dočkat za rok, protože podle ornitologů sokolí páry na jednom místě zůstávají i patnáct let.

 

„Sokolí farma“ Skupiny ČEZ

Skupina ČEZ patří mezi průkopníky ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Energetická společnost byla vůbec první v České republice, kdo začal s ornitology spolupracovat na umístění hliníkových sokolích budek na výškových elektrárenských či teplárenských stavbách. Stalo se tak v roce 2011, kdy byla první budka umístěna na ochozu chladicí věže v Elektrárně Tušimice. Ornitologové z Alka Wildlife mají podporu vedení společnosti od samého začátku projektu, který se během dvanácti let dostal z pokusné fáze až na úroveň jakési stabilní „sokolí farmy“. Výroba a instalace budek přitom probíhá v režii ČEZ. Ornitologům je pak umožněn vstup do provozů za účelem monitoringu sokola stěhovavého, včetně umístění fotopastí a kroužkování narozených mláďat. V době zahnízdění jsou utlumeny i veškeré aktivity spojené s výškovými stavbami s budkami. Výjimka by pouze nastala v případě, kdyby byly nějakým způsobem ohroženy bezpečnost a zdraví zaměstnanců či vlastní provoz elektráren a tepláren. Na případný nákup fotopastí, speciální optiky, cestovní náklady  a podobně jim pak přispívá Nadace ČEZ v rámci grantu Podpora regionů. V období let 2015 – 2023 se jednalo o celkem 1 808 000 korun.  Od roku 2011 se do světa rozletělo ze staveb ČEZ již 163 sokolích  mláďat. V současné době již evidují ornitologové více než 130 sokolích párů v celé ČR, z toho 11 na výškových stavbách Skupiny ČEZ.