Plyn

Jak rychle a jednoduše změnit dodavatele plynu?


Zdroj: AI, Freepik.com

 

Česká republika se v současné době stále zaměřuje na zajištění energetické bezpečnosti. Evropské země pokračují v úsilí snížit svou závislost na ruském plynu a trendem je i snížení emisí CO2 a postupný přechod k obnovitelným zdrojům energie.

 

Fixace cen u ČEZ přináší stabilitu tisícům zákazníků

V polovině října 2021 zažil český energetický trh velký otřes, když skupina Bohemia Energy ukončila svou činnost, což mělo dopad na téměř milion zákazníků. Ti museli urychleně přejít k jiným firmám včetně ČEZ. Bývalí klienti Bohemia Energy chtějí především stabilitu a v tuto chvíli je se službami ČEZ spokojeno 94 % z nich. Podle průzkumu většina zákazníků plánuje u ČEZ zůstat i po skončení fixace, která se ukázala jako dobrá volba, protože  chrání zákazníky před cenovými výkyvy

 

Změna dodavatele plynu ve 3 krocích

Pokud přemýšlíte, že byste dodavatele plynu chtěli změnit i vy, máme pro vás dobrou zprávu. Není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jak to udělat?

 

1.      Pozorně si pročtěte svou současnou smlouvu.

Znáte všechny důležité informace, které obsahuje vaše smlouva se stávajícím dodavatelem plynu? Přečtěte si, kdy můžete smlouvu vypovědět a zda vám nehrozí smluvní pokuta za její předčasné ukončení.

2.      Má smysl fixovat cenu plynu?

Porovnejte cenové nabídky. Někteří zákazníci preferují tarif bez fixace, jiní volí fixaci až na 2 roky. První skupina upřednostňuje volnost a možnost ukončení smlouvy bez jakýchkoli sankcí. Cena za kWh  plynu ale může být za takových okolností vyšší. Druhá skupina sází na jistotu a stabilitu, musí ale akceptovat závazek v podobě odebírání plynu po dobu 2 let od stejného dodavatele. Fixace ceny plynu na 1 rok je určitým kompromisem. Dodavatel plynu vám dopředu garantuje cenu, a přesto u něj můžete zůstat jen 1 rok.

Tip! Přečtěte si víc o tématu fixace cen energií.

3.      Udělte novému dodavateli plynu plnou moc a nemusíte se starat o administrativu.

Smlouvu se současným dodavatelem plynu můžete vypovědět i sami. Někteří zákazníci se ale děsí přebujelé administrativy a rozhodnutí přejít jinam proto stále odkládají. Co s tím? Udělte novému dodavateli plynu plnou moc ke změně dodavatele. To znamená, že veškerou administrativu spojenou s přechodem vyřídí nový dodavatel plynu za vás. Změna dodavatele je podle energetického zákona vždy bezplatná.

 

Tip! Přejděte k nám. Stačí, když nám necháte své telefonní číslo, my vám zavoláme a na všem se domluvíme. Celým procesem změny dodavatele plynu vás provede i náš operátor na lince 800 900 700.

 

Kdy budete odebírat plyn od nového dodavatele, záleží na smlouvě

Délka celého procesu změny dodavatele se může lišit případ od případu, počítejte s několika měsíci. Závisí to na délce výpovědní lhůty uvedené ve vaší smlouvě a obchodních podmínkách, stejně jako na tom, zda máte smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou. Smlouvu na dobu neurčitou lze podle zákona vypovědět kdykoli.

  • Smlouvy na dobu určitou je možné je vypovědět dřív pouze za podmínky zaplacení vysoké smluvní pokuty.

 

Nový dodavatel za vás vyřídí administrativu spojenou s převodem a bude vás včas informovat o datu zahájení dodávky plynu. Od předchozího dodavatele plynu obdržíte finální vyúčtování.

 

Pečlivě zkontrolujte vyúčtování i první fakturu od nového dodavatele plynu

Finální vyúčtování od bývalého dodavatele pečlivě zkontrolujte a uhraďte případný nedoplatek. Stejně tak detailně projděte první fakturu od nového dodavatele plynu. Zpozorněte, pokud se finální vyúčtování a první faktura časově překrývají. Jde o chybu, kterou byste rozhodně neměli nechat bez povšimnutí. V případě, že platíte zálohy pomocí trvalého příkazu v bance, nezapomeňte změnit platební údaje.

 

26. 6. 2024

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Cena plynu: Jak vybrat nejvýhodnější produkt?

Cena plynu: Jak vybrat nejvýhodnější produkt?

Velká část zákazníků se při výběru dodavatele zemního plynu soustředí hlavně na nejnižší cenu. To by ovšem nemělo být jediné vodítko, jak dojít k nejlepšímu řešení. Kromě ceny plynu by vás měly zajímat i smluvní podmínky, spokojenost ostatních zákazníků, zákaznický servis a koneckonců i pověst společnosti. Z jakých našich produktů můžete vybírat?

15. 7. 2024
Nejčastější otázky a odpovědi kolem plynového kotle

Nejčastější otázky a odpovědi kolem plynového kotle

Vybíráte plynový kotel a honí se vám hlavou spousta otázek? Na základě vašich nejčetnějších dotazů jsme připravili článek, který vám odpoví na to, co vás zajímá.

21. 6. 2024
Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Plynový kotel může mít řadu závad, kvůli kterým nefunguje tak, jak má. Jaké jsou ty nejčastější, s čím si poradíte sami a na co už je třeba zavolat servisního technika?

10. 8. 2023
Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Podlahové vytápění je jedním ze způsobů, jak doma získat příjemnou teplotu. Své využití najde v novostavbách i v objektech po rekonstrukci. Pokud jste někdy byli u někoho, kdo podlahové topení má, pak jste se do něj určitě zamilovali, protože teplo od nohou je obzvlášť během zimy velmi příjemné. Jestli o něm uvažujete, tento článek je přímo pro vás.

26. 1. 2023
Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Podle zákona o ochraně ovzduší musejí všichni majitelé plynových kotlů nebo kotlů na tuhá paliva pravidelně provádět kontrolu spalinové cesty. Jaká jsou pravidla, kolik to stojí a na co si dát pozor, abyste domů nepustili podvodníka, který jen vyinkasuje peníze, ale jeho kontrola vám nebude nic platná?

15. 12. 2022

Nejčtenější články