Plyn

Nejčastější otázky a odpovědi kolem plynového kotle


Zdroj: ilustrační obrázek vytvořený AI

 

Jak vybrat plynový kotel?

Při výběru kotle máte v zásadě 2 možnosti. Tou první je nekondenzační plynový kotel. V dnešní době už ale koupě tohoto typu nepřipadá v úvahu. Zbývá tedy druhá možnost: kondenzační plynový kotel. V moderním plynovém kotli vodní pára kondenzuje, čímž získáte další teplo. Kondenzační plynový kotel je tudíž úspornější a efektivnější než starší modely plynových kotlů.

 

Při dalším rozhodování je třeba vycházet z toho, kolik tepla potřebujete na vytápění a kolik na ohřátí vody. U kondenzačních plynových kotlů ale téměř nehrozí, že jeho výkon výrazně podhodnotíte. S moderním kondenzačním zařízením navíc uspoříte ročně asi 20 % zemního plynu, v některých případech dokonce až 35 %. Návratnost investice se pohybuje v rozmezí 3–5 let.

 

Tip! Snižte spotřebu plynu až o ¼ s kondenzačním plynovým kotlem. Zajistíme kvalitní instalaci i výhodné financování.

 

Na co si dát pozor, když vyměňujete starý plynový kotel za nový, kondenzační?

Kondenzační plynový kotel má spalovací komoru, kde se nasává vzduch k hořáku, teplo se pak předává do vody a dál do otopné soustavy. Během ohřevu vznikají spaliny, které jsou však relativně chladné, a je nutné je správně odvést. Tyto spaliny z kondenzačního kotle mohou časem poškodit komín, a proto je nezbytné komín vyvložkovat pomocí ohebné plastové roury. Díky tomu ochráníte komín a plynový kotel bude fungovat efektivně a bezpečně.

 

Jak vyřešit ekvitermní regulaci?

Ekvitermní regulace je způsob řízení vytápění. Regulace automaticky upravuje teplotu topné vody v závislosti na venkovní teplotě. Řada plynových kotlů má regulaci již vestavěnu. Pokud regulace chybí, je vhodné dokoupit čidlo teploty. To je třeba umístit na severní stranu domu, kam nesvítí slunce, zhruba 1,5 m nad zem, aby byly naměřené hodnoty co nejvěrnější. Čidlo nedávejte do blízkosti oken, protože teplý vzduch z domu by mohl teploty zkreslit.

 

Na základě naměřených hodnot venkovní teploty upravuje ekvitermní regulátor teplotu vody. Když je venku chladněji, zvyšuje teplotu topné vody, a když je tepleji, snižuje ji. Čidlo stojí asi 2000 Kč a můžete ho přikoupit i ke staršímu plynovému kotli. Základní nastavení ekvitermní regulace by měl provést odborník, který bude plynový kotel instalovat.

 

Kam odvádět kyselý kondenzát z plynového kotle? Je možné odvádět ho do kanalizace?

V případě rodinných domů, které mají kondenzační plynový kotel, není problém odvádět kondenzát do kanalizace. Kondenzátu je asi 10–20 litrů denně. Odpadní plastové potrubí bývá odolné a mělo by si s kondenzátem poradit. V některých případech je možné použít i odčerpávací zařízení. Nejlepší řešení vám navrhne odborný technik, který by měl provést instalaci plynového kotle.

 

Jak často by měla probíhat kontrola plynového kotle?

Moderní kotle jsou velmi bezpečné, je ale třeba nezanedbat pravidelné servisní prohlídky. Servisní technik při kontrole kotel důkladně prohlédne a vyčistí ho. Změří koncentraci emisí ve spalinách a ověří, zda na některých místech neuniká plyn. Plynový kotel, stejně jako komín a spalovací cesty, by měl projít kontrolou 1× ročně. Ve výjimečných případech, kdy například uslyšíte divné zvuky nebo plynový kotel nepracuje, jak má, je vhodné volat servisního technika okamžitě.

 

Tip! Na pravidelné servisní prohlídky myslet nemusíte. Využijte službu ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ.

 

Je nutné řešit v souvislosti s kondenzačním plynovým kotlem i chytrou domácnost?

Pro řadu lidí je příjemné, když mají na dálku kontrolu nad tím, co se doma děje. Kotel můžete ovládat i přes mobilní telefon. Pokud vás chytrá domácnost zajímá, určitě lze zapojit plynový kotel i do systému smart home.

 

Tip! Mějte spotřebu pod kontrolou. Průběžně ji kontrolujte v aplikaci MŮJ ČEZ.

 

 

 

21. 6. 2024

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Cena plynu: Jak vybrat nejvýhodnější produkt?

Cena plynu: Jak vybrat nejvýhodnější produkt?

Velká část zákazníků se při výběru dodavatele zemního plynu soustředí hlavně na nejnižší cenu. To by ovšem nemělo být jediné vodítko, jak dojít k nejlepšímu řešení. Kromě ceny plynu by vás měly zajímat i smluvní podmínky, spokojenost ostatních zákazníků, zákaznický servis a koneckonců i pověst společnosti. Z jakých našich produktů můžete vybírat?

15. 7. 2024
Jak rychle a jednoduše změnit dodavatele plynu?

Jak rychle a jednoduše změnit dodavatele plynu?

Rádi byste změnili dodavatele plynu? V článku se dozvíte, jak na to, kdy budete moct odebírat plyn od nového dodavatele a na co si dát pozor, aby změna proběhla hladce.

26. 6. 2024
Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Nejčastější problémy s plynovými kotli a co s nimi

Plynový kotel může mít řadu závad, kvůli kterým nefunguje tak, jak má. Jaké jsou ty nejčastější, s čím si poradíte sami a na co už je třeba zavolat servisního technika?

10. 8. 2023
Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Elektrické podlahové topení svépomocí. Kolik vás to bude stát?

Podlahové vytápění je jedním ze způsobů, jak doma získat příjemnou teplotu. Své využití najde v novostavbách i v objektech po rekonstrukci. Pokud jste někdy byli u někoho, kdo podlahové topení má, pak jste se do něj určitě zamilovali, protože teplo od nohou je obzvlášť během zimy velmi příjemné. Jestli o něm uvažujete, tento článek je přímo pro vás.

26. 1. 2023
Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Kontrola plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva. Pozor na podvodníky!

Podle zákona o ochraně ovzduší musejí všichni majitelé plynových kotlů nebo kotlů na tuhá paliva pravidelně provádět kontrolu spalinové cesty. Jaká jsou pravidla, kolik to stojí a na co si dát pozor, abyste domů nepustili podvodníka, který jen vyinkasuje peníze, ale jeho kontrola vám nebude nic platná?

15. 12. 2022

Nejčtenější články