Elektřina

Kdy a komu se vyplatí změnit tarifní sazbu elektřiny?

Zdroj: Freepik.com

Nízký tarif (noční proud) – máte na něj nárok?

Abyste mohli využívat nízký tarif a odebírat v nějaký čas elektřinu za nižší cenu, musíte mít dvoutarifní distribuční sazbu, která je dostupná pro zákazníky vlastnící jedno z následujících zařízení: bojler, elektrické topení (např. elektrokotel), přímotop, tepelné čerpadlo, elektromobil, nebo hybridní či akumulační vytápění. Nízkému tarifu se dříve říkalo noční proud, ale toto označení již dnes nereflektuje realitu, protože  nízký tarif je dostupný i během dne, a to až 20 hodin denně. Aktuální časy spínání nízkého tarifu najdete na stránkách ČEZ. Kterou sazbu aktuálně využíváte, se dozvíte z vyúčtování.

 

 

Tip! Zjistěte, která sazba, na níž máte nárok, je pro vás nejvýhodnější.

 

Druhy zvýhodněných distribučních sazeb

Distribučních sazeb s možností využívat nízký tarif je hned několik.

 

Distribuční sazba D57d

Tato distribuční sazba je ideální pro domácnosti s elektrickým přímotopným vytápěním, kde se elektřina používá i k ohřevu vody. Na sazbu D57d neztratíte nárok v případě, že  si pořídíte fotovoltaické panely. Příkon všech spotřebičů, které jsou připojeny na dvoutarifní elektroměr, nesmí přesahovat 40 % příkonu celkového připojeného zatížení (kW). Jestliže tuto podmínku nesplňujete, musíte prokázat, že výkon elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu. V takovém případě je zapotřebí doložit výpočet tepelných ztrát objektu nebo průkaz energetické náročnosti budovy. Nízký tarif je v tomto případě k dispozici 20 hodin denně.

 

Distribuční sazba D25d nebo D26d

Abyste mohli svou stávající distribuční sazbu změnit na D25d, je třeba mít nainstalován elektrický spotřebič s akumulací tepla, jako je například elektrický bojler. Nízký tarif je v tomto případě k dispozici 8 hodin denně.

 

Distribuční sazba D27d

Majitelé elektromobilů mají nárok na speciální distribuční sazbu pro dobíjení elektromobilů. Musíte mít nainstalovánu dobíjecí stanici pro elektromobil, která splňuje technické požadavky stanovené distributorem. Se sazbou D27d budete mít nižší náklady na dobíjení svého vozu doma a za elektřinu zaplatíte méně. Nízký tarif je v tomto případě k dispozici 8 hodin denně.

 

Distribuční sazba D61d

Speciální sazba D61d se vztahuje na rekreační zařízení, ve kterém trávíte převážně víkendy. Díky této zvýhodněné sazbě budete moct využívat nízký tarif od pátku do neděle.

 

Jak zažádat o změnu distribuční sazby?

O změnu sazby musíte oficiálně požádat svého dodavatele elektřiny. Proveďte změnu online nebo přijďte do některé z našich poboček po celé České republice.

 

  • Vyplňte žádost o připojení elektrického zařízení k distribuční soustavě z napěťové hladiny nízkého napětí a podepsanou ji zašlete dodavateli. Součástí formuláře je plná moc.
  • Zajistěte si elektroinstalační firmu, která připraví odběrné místo na změnu distribuční sazby podle podmínek vyplývajících z nové smlouvy o připojení. Firma vám vystaví revizní zprávu.

 

Co čekat po změně distribuční sazby?

Jakmile bude vaše žádost o změnu distribuční sazby schválena, technik provede na odběrném místě několik úprav.

 

  • Odplombuje elektroměr.
  • Nainstaluje HDO čili hromadné dálkové ovládání, které umožní automatické přepínání mezi vysokým a nízkým tarifem.
  • V některých případech bude muset vyměnit i jistič.

 

O všech krocích vás bude včas informovat váš dodavatel elektřiny.

 

15. 7. 2024

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023

Nejčtenější články