14. 9. 2017

Děti v rychvaldské škole mají čistší vzduch, 30 tisíc sehnala pracovnice ČEZ od svého zaměstnavatele

Takzvané zaměstnanecké granty jsou ve firmách stále populárnější. Podobné je to i ve Skupině ČEZ, jejíž nadace letos jen v Moravskoslezském kraji podpořila 17 projektů, na kterých se podílejí její zaměstnanci, necelým půl milionem korun. Třicet tisíc putovalo také do Rychvaldu na nákup čističek vzduchu pro základní školu na Václavu. Příspěvek zajistila pracovnice společnosti ČEZ Korporátní služby Jana Jemalová, která škole stejně jako mnoho dalších rodičů pomáhá ve svém volném čase.

Nové čističky jsou dopoledne v provozu v jedné z velkých tříd, odpoledne ve školní družině. „Jako matka dvou dětí, které chodí do mateřské a základní školy, jsem ráda, že můžu pomoci všem dětem, protože ovzduší na Karvinsku a Ostravsku stále není dobré, hlavně v době zimních inverzí trápí velkou část dětí nemoci dýchacích cest,“ řekla Jana Jemalová a dodala, že škole různými způsoby pomáhá většina rodičů. „Když je potřeba, ochotně se zapojí každý rodič, ať už jde o nějakou technickou práci nebo pomoc při různých školních akcích v průběhu celého roku. Naše škola žije opravdu komunitně,“ vysvětlila s potěšením Jana Jemalová.

Společně s rodiči také zvažovala, o co Nadaci ČEZ požádají. „Padlo více variant, co by se škole hodilo a bylo užitečné pro děti. Nakonec ale vyhrálo nejdůležitější hledisko, tedy zdravotní, a rozhodli jsme se pro čističky vzduchu, protože právě na Karvinsku je mnoho astmatiků a dětí s respiračními chorobami,“ dodala Jana Jemalová, která čističky dětem osobně předala.

Od svého zaměstnavatele už dříve sehnala téměř 20 tisíc pro rychvaldskou mateřskou školu na výměnu starých dek za nové přikrývky vhodné také pro alergiky a astmatiky. „To byla také velká pomoc, protože staré zařízení včetně peřin tehdy při prázdninové rekonstrukci střechy navlhlo. Peřiny jsme navíc koupili od firmy zaměstnávající hendikepované, takže jsme díky tomu dali zakázku těm, kteří práci opravdu potřebují,“ zavzpomínala Jana Jemalová na zaměstnanecký grant, který získala od Nadace ČEZ v roce 2014.

O zaměstnanecké granty mohou Nadaci ČEZ požádat sportovní nebo hasičské oddíly, kulturní spolky, hendikepovaní, školy nebo veřejně prospěšné organizace, ve kterých se aktivně angažují zaměstnanci Skupiny ČEZ. „O tom, které projekty budou vybrány, letos hlasovala víc než třetina zaměstnanců. Pokud mohou sami zaměstnanci vybírat projekty, na které se přispívá, hlasovat o nich a propagovat je mezi kolegy, jejich zájem o podobné aktivity se automaticky zvyšuje,“ řekla k přínosu tohoto typu grantů ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. V Moravskoslezském kraji letos nadace energetiků rozdělila mezi 17 projektů téměř 500 tisíc korun.